Nästa artikel
Volvo Cars bekräftar: ska noteras på Stockholmsbörsen
Nyheter

Volvo Cars bekräftar: ska noteras på Stockholmsbörsen

Publicerad 4 oktober 2021 (uppdaterad 4 oktober 2021)
Affären väntas dra in 25 miljarder kronor.

Efter ett styrelsemöte på måndagen bekräftar Volvo Cars i ett pressmeddelande att de går mot en notering på Stockholmsbörsen. I samband med affären ska företaget göra en nyemission av aktier som väntas frigöra 25 miljarder kronor i nytt kapital.

Pressmeddelandet nämner inte priset på aktierna eller företagets värde, men enligt en artikel i Wall Street Journal kommer företaget värderas till omkring 220 miljarder kronor. Det skulle i så fall göra företaget ungefär lika mycket värt som koreanska Kia. Tesla, världens högst värderade biltillverkare, har i dag ett börsvärde på omkring 6 800 miljarder kronor.

Aktier i Volvo Cars ska kunna handlas på börsen innan året är slut.

I samband med noteringen kan det bli aktuellt för Volvos huvudägare Geely Holding att sälja en del av sina aktier, även om de kommer fortsätta vara majoritetsägare. AMF och Folksam, som i dag äger 2,2 procent av företaget, har för avsikt att fortsätta som delägare även efter börsnoteringen.

Geely Holding uppger att de gör en börsintroduktion för att Volvo Cars ska få tillgång till både den svenska och internationella kapitalmarknaden.

Vd:n Håkan Samuelsson säger i en kommentar att det här är en ”ny milstolpe” och ”starten på ett nytt kapitel för Volvo Cars”.

En börsnotering har länge varit aktuellt för Volvo. Ett försök till en notering avbröts 2018 efter att Geelys grundare Li Shufu inte var nöjd med marknadens värdering av bolaget.

Förra veckan stod det klart att Volvo och Geelys samägda dotterbolag Polestar ska noteras på Nasdaq-börsen i New York genom en så kallad SPAC-affär. Det relativt lilla bolaget värderas till 173 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 4 oktober 2021 JL., nä du, de som köpte…
  • 4 oktober 2021 Går inte att jämföra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.