Nästa artikel
Transportstyrelsen om Tempo 100: ”Inte prioriterat”
Nyheter

Transportstyrelsen om Tempo 100: ”Inte prioriterat”

Publicerad 24 augusti 2023 (uppdaterad 25 augusti 2023)
I både Norge och Danmark är det tillåtet att köra i 100 km/h med godkända släpvagnar. Men Sverige kommer inte haka på, säger Transportstyrelsen.

Förra året blev Norge det senaste landet i ordningen att införa så kallade Tempo 100-regler. Det innebär man under vissa omständigheter får köra i 100 km/h med släpvagn, i stället för den tidigare maxhastigheten 80. 

Samtidigt höjdes maxhastigheten för obromsade släp från 60 till 80 km/h. Ett av argumenten för regeländringen var att minska hastighetsskillnaden mellan olika fordon på motorvägarna, och på det sättet förhindra olyckor.

Men i Sverige kommer en liknande regeländring inte vara aktuell inom överskådlig framtid. Det säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, till Vi Bilägare.

– Vi har inget initiativ till att driva den frågan. Det finns annat vi prioriterar högre, säger han.

Han berättar att frågan som hastigast var uppe i samband med att Norge införde de nya reglerna förra året, men att den inte är prioriterad hos myndigheten.

– Argumenten räcker inte till. Att det finns i andra länder är inte ett skäl att införa det i Sverige, säger han, och fortsätter:

– Det finns förmodligen nackdelar med det också, till exempel ökad bränsleförbrukning och utsläpp.

Tempo 100-reglerna finns även i Danmark och Tyskland, och ställer särskilda krav på både bilar och släpvagnar för att de ska godkännas för 100 km/h. 

Certifierade släpvagnar måste bland annat ha hydraulisk stötdämpning och en så kallad stabilisatorkoppling, som minskar slingrande rörelser. De måste också besiktigas vartannat år. Krav på dragbilar inkluderar ABS-bromsar och en totalvikt på max 3 500 kilo.

I Sverige är det aldrig tillåtet att köra fortare än 80 km/h med släpvagn, oavsett omständigheter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2024-01-26 09:15 Behövs inga förändrade…
  • 25 augusti 2023 Vi har många lagar för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.