Nästa artikel
Måste dragkroken fungera på besiktningen?
Bilfrågan

Måste dragkroken fungera på besiktningen?

Publicerad 2 maj 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en avtagbar dragkrok till min Honda CR-V. Nycklarna har jag slarvat bort och åkte därför på ombesiktning. Jag använder inte dragkroken eftersom jag inte är bra på att backa med släp. Så min fråga är om grannen helt enkelt får dyrka upp låset och slänga dragkroken och jag leva vidare utan? Alltså måste jag ha en fungerande dragkrok till en bil med avtagbar dragkrok eller kan man välja att vara utan?

Helena

Svar: Nej, det är inte riktigt så enkelt. 

  • 1. Sedan 1 september 2013 behöver bilen i samband med eftermontering inte genomgå en registreringsbesiktning för kroken om den monteras på en EU-typgodkänd personbil eller lätt lastbil. Kravet är att kroken är typgodkänd och avsedd för just den bilen samt att den monteras på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och kroktillverkarens anvisningar samt att uppgift om bilens maximala släpvagnsvikt finns angivet i registreringsbeviset. 
  • 2. Om ovan beskrivning gäller din bil, det vill säga att dragkrok inte är registrerad på din bil, så kan också dragkroken demonteras utan att man behöver omregistrera bilen. Men finns det uppgift om ”kopplingsanordning” måste bilen omregistreras.
  • 3. Om din bil har en löstagbar dragkrok ska den tas med till kontrollbesiktningen och eventuell nyckel till dragkroken ska också finnas tillgänglig. Då kontrolleras att din dragkrok går att sätta fast och ta bort och att nyckellås fungerar.

Å andra sidan går det förstås att demontera hela fästet också till en demonterbar dragkrok om förutsättningarna under punkt 1 och 2 föreligger. Problemet med att demontera en dragkrok på en modern bil kan bli att bilens elektronik, som känner av när ett släp är kopplat till bilen och då exempelvis kopplar bort de bakre sensorerna, börjar krångla. Kablage till släpvagnskopplingen måste också hanteras så att inte andra problem, typ kortslutning, senare uppstår. 

Varför finns demonterbara dragkrokar över huvud taget? Jo, därför att vid en krock bakifrån kan den ”mjuka” uppbromsningen i karossen försämras och orsaka större risk för nackskador om man har en fast monterad dragkrok. Och så vill ju många inte ha en ful krok som sticker ut från bakvagnen när draget inte behövs! 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 7 maj 2023 Våga Vägra Krok!
  • 7 maj 2023 saabnisse skrev: En kompis…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.