Nästa artikel
Eftermontera dragkrok på Tesla och Polestar?
Bilfrågan

Eftermontera dragkrok på Tesla och Polestar?

Publicerad 4 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Blir galen när jag försöker reda ut om det är tillåtet att eftermontera dragkrok på Tesla Model 3 eller Polestar 2. Alltså om alla garantier gäller? Det kan ju inte vara någon skillnad annat än att bilmärkena vill tjäna pengar på att bara tillåta dragkrok vid nybeställning. Inte ens företagen som enbart arbetar med eftermontering svarar tydligt.

Kan ni få biltillverkarna att svara svart på vitt? De är ju skyldiga att släppa in tredjepartsmarknaden.

Peder Renvall

Svar: Från Teslas presskontakt Maria Lantz fick vi följande svar:

”Den första produktionen av Model 3 är inte homologerad för dragkrok. Tesla har valt att inte montera dragkrok som köps som tillbehör till dessa bilar, eftersom de inte är homologerade och därmed inte godkända att dra släp. Det står inte att bilen är godkänd för att dra släp i bilens registreringsbevis, vilket kan skapa problem vid en eventuell kontroll. Det är upp till varje ägare och tredjepartsverkstad att bestämma om de vill montera dragkrok på Model 3 som inte är homologerad för att dra släp.”

John Eriksson, pressansvarig på Polestar, svarade:

”På vår hemsida under frågor och svar går det att hitta följande information om Polestar 2: Ja, dragkrok är ett tillval som kan väljas i ett av de sista stegen när du gör din beställning. Det går även att installera dragkroken efter leverans.”

På Transportstyrelsens hemsida finns följande text:

”Efter 1 september 2013 behöver bilen i samband med eftermontering inte genomgå en registreringsbesiktning för kroken om den monteras på en EU-typgodkänd personbil eller en EU-typgodkänd lätt lastbil. Kravet för att man inte ska behöva registreringsbesikta i det här fallet är att kroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och kroktillverkarens anvisningar, samt att uppgifter om bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad, kontrollera detta i registreringsbeviset.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 5 augusti 2023 Har slutat åka till tippen…
  • 5 augusti 2023 Att ägare av lite äldre…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.