Nästa artikel
Finns det några vettiga och moderna dragbilar?
Bilfrågan

Finns det några vettiga och moderna dragbilar?

Publicerad 16 januari 2023
Jag blir inte riktigt imponerad av moderna dragbilar, skriver en läsare.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Läste ert långtest med och utan släp och blir inte direkt imponerad av dagens moderna bilar. Jag har en 5–6 år gammal bil och kör en husvagn med en totalvikt på 1 600 kilo på cirka 0,8 liter/mil i förbrukning. Finns det några sådana bilar nu över huvud taget?

Vad skall man välja om man vill köpa en ny bil? Man vill ju inte efter så många år öka koldioxidutsläppen. Vill gärna se ett sådant test i Vi Bilägare framöver.

Jan Andersson

Svar: Du uppmärksammar ett problem som många bilägare har. Det är inte många elbilar som klarar släpvagnar med den totalvikt du nämner, eller ens är i närheten av den räckvidd din bil har. Särskilt inte om man ska hålla sig till bilar med ett överkomligt pris.

Hyundai Ioniq 5 gjorde bra ifrån sig vid vårt test. Och den får dra 1 600 kilo. Men redan med hälften av vikten av din husvagn på kroken (750 kilo) sjönk elbilens räckvidd till 24 mil vid hösttemperatur. Så du får nog snegla mot laddhybrider, eller möjligen en etanoldriven dragare. Alternativet är att vänta och behålla gamla bilen några år till.

Ett mer utbyggt nät av laddmöjligheter kommer att underlätta resandet med släp också efter elbilar. Vi återkommer i denna fråga.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 16 januari 2023 VW Passat är en bra dragbil…
  • 16 januari 2023 bgl skrev: 0,8l/mil är inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.