Inför ett husvagnsköp är det viktigt att ha koll på vikten.

Nästa artikel
Hur mycket får bilen dra med B96-körkort?
Bilfrågan

Hur mycket får bilen dra med B96-körkort?

Publicerad 28 mars 2023

Inför ett husvagnsköp är det viktigt att ha koll på vikten.

Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag undrar om jag kan dra ett släp med totalvikt 1 425 kilo på B96-körkort? Bilen klarar en högre vikt angiven under B96, men max totalvikt är 1 450 kilo och denna får väl inte överstigas oavsett körkort? Sedan står det att max sammanlagd bruttovikt är 3 800 kilo och eftersom bilens totalvikt är 2 375 kilo så undrar jag om jag har ett släp med max totalvikt 1 425, och bara lastar bil och släp med den angivna maxlasten, då kan jag väl aldrig bryta mot den regeln?

För visst är det så att jag med B96 får dra ett släp med max totalvikt 1 450 kilo, men då får bil och släp inte väga mer än 3 800 brutto tillsammans? Hoppas ni kan hjälpa mig att reda ut detta, är i stånd att köpa en ny husvagn.

Emma

Svar: Du har redan räknat ut vad som gäller. Med B96 får du ju köra ett släp med en personbil eller lätt lastbil med en sammanlagd totalvikt på högst 4,25 ton.

I ditt fall är det bilen som sätter gränsen. Den får inte dra en släpvagn med högre totalvikt (tjänstevikt + maxlast) än 1 450 kilo. Det är den gräns biltillverkaren satt upp. Men tillverkaren har också bestämt en högsta tillåten tågvikt på 3 800 kilo. Så den kombination du nämner, med en släpvagn med en totalvikt på högst 1 425 kilo, är ju precis på gränsen vad som är tillåtet med den dragbilen.

Teoretiskt sett skulle du med ditt B96-körkort och med dragfordonets högsta totalvikt på 2 375 kilo ha kunnat dra en släpvagn med en maximal totalvikt på 1 875 kilo – om bilen klarat det.

Tänk på att vare sig bilen eller släpvagnen får lastas så att dess totalvikt överskrids eftersom ”överlast” räknas på fordonens totalvikt – inte på angiven maxlast.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 28 mars 2023 Hoppas att de ser över detta…
  • 28 mars 2023 Ja, detta om hur mycket man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.