Nästa artikel
Trafikverket testar nytt skyltsystem på E4:an
Nyheter

Trafikverket testar nytt skyltsystem på E4:an

Publicerad 2022-06-27 12:10
E4 norr om Gävle kan få ett nytt skyltsystem som varnar för trafikhändelser och som kan sänka hastigheten i realtid.

Bilister som kör längs E4:an mellan Gävle och Söderhamn vet att sträckan kan korka igen under exempelvis lov och helger. Under vissa perioder har Trafikverket infört omkörningsförbud för att trafiken ska flyta på bättre.

På sikt uppger Trafikverket att sträckan behöver byggas om till motorväg. Men det lär dröja, inte minst på grund av den höga kostnaden på över fyra miljarder kronor. Under tiden finns planer på andra åtgärder, bland annat nya skyltar som kan varna för köer eller olyckor och där hastighetsbegränsningen snabbt kan ändras vid behov.

”Huvudsyftet är att snabbt få förarnas uppmärksamhet. En sänkning av hastighetsgränsen med 20 km/tim vid köbildning kan minska risken för trafikstockning och olyckor”, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.

”Huvudsyftet är att snabbt få förarnas uppmärksamhet”

Systemet är helt automatiskt men kan även styras manuellt från trafikcentralen i Gävle. Skyltarna drivs av solceller och uppladdningsbara batterier.

Trafikverket hoppas kunna införa systemet inom två till fyra år. Att införa större förändringar längs vägen, som att bygga om korsningar bedöms kunna göras tidigast om fyra år och att bygga ut till fyra körfält på vissa delsträckor kan ta minst tolv år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2022-06-28 18:05 Axa skrev: Snoid Vad gäller…
  • 2022-06-28 16:15 Snoid Vad gäller E18 mellan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.