Nästa artikel
Omkörningsförbud på E4 i påsk
Nyheter

Omkörningsförbud på E4 i påsk

Publicerad 7 april 2022 (uppdaterad 8 april 2022)
Trafikpolisen: "Vi har alla ett gemensamt ansvar".

På 2+1-sträckan på E4 mellan Gävle och Tönnebro har Trafikverket och polisen bestämt att införa förbud mot att köra om. Detta för att skapa ett bättre flyt i trafiken och minska risken för olyckor som kan uppstå om stressade bilister vill hinna om när vägen går från dubbla körfält till ett.    

– Risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i påsktrafiken. Omkörningsförbudet är därför en åtgärd som vi har använt i flera år för att öka trafiksäkerheten. Det har gett positiva effekter och det viktigaste av allt är att det inte har inträffat några allvarliga trafikolyckor, säger Erling Arvidsson, polisens trafiksektion, region Mitt.
 

Åtgärden har införts runt påsk under flera år, med undantag för pandemiåret 2020 då man på grund av avrådan från resor inte förväntade sig så mycket trafik på sträckan.

Omkörningsförbudet kommer i år att skyltas på sträckan som omfattas och trafikpolis kommer att finnas på plats för att bevaka trafiken under påskhelgen. Att bryta mot omkörningsförbud kan ge böter på 3.000 kronor.

Erling Arvidsson säger att trafiken på Gävle-Tönnebro brukar flyta på bra under perioden med omkörningsförbud, även om det går långsammare:
– Tänk på att visa hänsyn, fokus är ändå att alla ska kunna genomföra sin resa på ett tryggt och säkert sätt och där har vi alla ett gemensamt ansvar, säger han.

Omkörningsförbud Gävle-Tönnebro påsken 2022:

Onsdag, 13 april: kl. 13-22 i norrgående riktning
Skärtorsdag, 14 april: kl. 13-22, i norrgående riktning
Söndag, 17 april: kl. 13-22, i södergående riktning
Annandag påsk, måndag 18 april: kl. 13-22 i södergående riktning

Om det är mindre trafik kan omkörningsförbudet tas bort tidigare.

Källa: Polisen / Trafikkverket

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 11 april 2022 Har kört denna sträcka många…
  • 11 april 2022 Tror detta kommer att orsaka…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.