Nästa artikel
Toyotachefen tror på vätgas: ”Ett hållbart alternativ”
Nyheter

Toyotachefen tror på vätgas: ”Ett hållbart alternativ”

Publicerad 23 mars 2023
Den nytillträdde Toyotachefen är precis som sin föregångare övertygad om att satsningen på vätgasdrivna bränslecellsbilar ska fortsätta.

Toyota har fått en ny chef i form av Koji Sato som bland annat gjort klart att märket ska ändra inriktning när det gäller elbilar.

– För att leverera attraktiva batterielbilar till fler kunder måste vi strömlinjeforma strategin och drastiskt förändra hur vi gör affärer, har han sagt i en intervju.

Men märkets strategi att storsatsa på vätgasbilar med bränslecellsteknik står fortfarande fast. En satsning på batterielbilar utesluter inte en fortsatt satsning på vätgasbilar, enligt Toyotachefen.

– Vi vill säkerställa att vätgas förblir ett hållbart alternativ, sa Koji Sato under ett event nyligen, enligt Automotive News.

”Vi vill säkerställa att vätgas förblir ett hållbart alternativ”

Att tanka en vätgasbil går relativt snabbt – om du lyckas hitta en mack.

Toyota utvecklar en ny plattform för elbilar som ska stå klar 2026. Den ska sänka tillverkningskostnaden och förbättra bland annat räckvidden och förbrukningen jämfört med dagens teknik.

Men vätgassatsningen får alltså fortsätta. Vätgasbilar är mindre effektiva än batterielbilar och macknätverket är dåligt utbyggt i de flesta länder. Det har gjort att försäljningen av vätgasbilar hittills varit minimal. Men tankningen går snabbare än att ladda en elbil och räckvidden förkortas inte lika mycket på vintern. Tekniken skulle också kunna passa bilägare som inte kan ladda hemma eller på jobbet.

– Det är viktigt att fortsätta vara flexibel när det gäller att skräddarsy produkter för olika koldioxidneutrala behov på olika marknader, säger Koji Sato.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 27 mars 2023 GF skrev: Vätgas är ingen…
  • 27 mars 2023 V8-Power skrev: Vätgas har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.