Nästa artikel
Toyota vill samla in koldioxid – medan bilen körs
Nyheter

Toyota vill samla in koldioxid – medan bilen körs

Publicerad 2024-02-27 08:47 (uppdaterad 2024-02-27 08:52)
Toyota vill samla in koldioxid från luften medan bilen körs. ”Så vitt vi vet är vi först att testa den här tekniken i en bil”, säger projektledaren.

Toyota har stora planer för förbränningsmotorn. I framtiden kan Toyotas bilmodeller få en motor som inte bara blir koldioxidneutral, utan koldioxidnegativ.

Tanken är att införa en teknik som samlar in koldioxid från den omgivande luften medan bilen körs. Koldioxiden samlas in av två filter, och en behållare med vätska suger sedan upp och lagrar koldioxiden.

Förbränningsmotorn körs på vätgas och effekten ska inte påverkas av koldioxidinsamlingen. Tekniken ska kunna användas även på konventionella förbränningsmotorer.

– Den här typen av koldioxidinsamling i atmosfären gör snabba framsteg i industrin. Men så vitt vi vet är Toyota först att testa den här tekniken i en bil, säger Naoaki Ito, projektledare för utvecklingen av Toyotas prestandabilar.

Många hinder kvarstår dock innan tekniken kan sättas i serieproduktion – om det någonsin blir aktuellt. Det är också bara små mängder koldioxid som kan samlas in av motorn, och det finns oklarheter kring hur motorns filter ska bytas ut.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-03-02 11:11 Pi skrev: Fast jag har inte…
  • 2024-03-02 09:39 Fast jag har inte sett en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.