Nästa artikel
Toyota: Elbilar kommer aldrig nå mer än 30 procent
Nyheter

Toyota: Elbilar kommer aldrig nå mer än 30 procent

Publicerad 2024-01-24 06:35
När elbilarna säljer som mest kommer 7 av 10 bilköpare ändå välja något annat, spår Toyotas styrelseordförande.

Elbilar kommer aldrig nå en högre global marknadsandel än 30 procent. Det tror i alla fall Toyotas styrelseordförande Akio Toyoda.

I ett uttalande på Toyotas egen mediaplattform, som Bloomberg uppmärksammat, säger han att resten av bilköparna kommer välja en hybrid, bränslecellsbil eller en bil med förbränningsmotor som kan köras på vätgas.

– En miljard människor världen över bor i områden utan elektricitet. Batterielbilar kan inte förse alla med transport, säger han.

Akio Toyoda kritiserar medier som inte inser fördelarna med hybridbilar utan bara klagar på att Toyota ligger efter i elbilsutvecklingen.

– Det viktiga är inte att byta till batterieldrift eller en bränslecellsbil. Det är koldioxid som är fienden. Så låt oss alla fundera på hur vi kan minska koldioxidutsläppen direkt.

Förbränningsmotorer som körs på vätgas är något som Toyota tror på, men som konkurrenten Honda dömt ut.

Akio Toyoda säger också att Japan har ”ett eget sätt att göra saker på”.

– Jag tror inte det rätta svaret är att försöka imitera väst i allt.

Många prognoser som försökt förutspå hur hög marknadsandelen för elbilar kommer bli framöver har varit betydligt mer optimistiska än Akio Toyodas. Enligt Internationella energirådet hade elbilar en global marknadsandel på 14 procent 2022, och 2030 förväntas den ligga på 67 procent.

Toyota och Mazda har nyligen gjort liknande uttalanden för att hålla liv i förbränningsmotorn, bland annat för att rädda japanska arbetstillfällen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (60)

  • 2024-01-28 14:40 Tror nog de flesta är mera…
  • 2024-01-27 21:15 Ja du den som lever får se…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.