Nästa artikel
Toyota: Våra nya elbilar kommer om tre år
Nyheter

Toyota: Våra nya elbilar kommer om tre år

Publicerad 15 september 2023
Toyota fortsätter utlova elbilar med betydligt bättre räckvidd och snabbladdning än i dag. De ska börja anlända 2026.

Toyota har halkat efter konkurrenterna när det gäller att lansera batterielbilar, men också utlovat mängder av nya modeller under de kommande åren och bättre batteriteknik.

Nästa generation elbilar från Toyota ska börja byggas 2026, blir upp till 40 procent billigare än dagens elbil bZ4X och får en räckvidd på över 80 mil enligt WLTP-körcykeln.

”Vi kommer behöva olika alternativ för batterierna”

Elbilarna ska från början erbjudas med två olika batterityper: ett med längre räckvidd och ett med lägre pris. 2027 eller 2028 kommer ytterligare ett ”räckviddsbatteri” som klarar upp till 100 mil på en laddning och som ska kunna snabbladdas till 80 procent på tio minuter.

Vissa av batterierna med kommer ha solid state-teknik, vilket är en trend som många biltillverkare just nu tittar närmare på.

– Vi kommer behöva olika alternativ för batterierna på samma sätt som vi har olika typer av motorer. Det är viktigt att erbjuda batterilösningar som är kompatibla med olika modeller och kundbehov, säger Takero Kato, chef för Toyotas utvecklingscenter för elbilar.

Mer än så här vill Toyota än så länge inte visa av de nya elbilsmodellerna.

Toyotas elbilar ska även bli lättare och mer aerodynamiska än dagens bZ4X. Lägre luftmotstånd ska uppnås bland annat genom att pressa ned batteripaketets tjocklek vilket medför att bilen inte behöver vara så hög.

Hittills har inga av Toyotas nya innovationer börjat serietillverkas och det återstår att se vilka löften som blir verklighet, och när.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (56)

  • 19 september 2023 Pi skrev: Togga - är inte…
  • 18 september 2023 Tänk att Toyota envisas med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.