Nästa artikel
Toyotas elbilssatsning: Lägre förbrukning och ny batteriteknik
Nyheter

Toyotas elbilssatsning: Lägre förbrukning och ny batteriteknik

Publicerad 13 juni 2023
Toyota vill slå Tesla när det gäller energiförbrukning och lansera elbilar med nya solid state-batterier inom några år.

Toyota ska lansera en ny typ av elbilsbatteri med start 2026. Det handlar om så kallade solid state-batterier med fast elektrolyt i stället för flytande.

Den nya tekniken innebär bland annat att elbilarna får längre räckvidd och bättre prestanda, men en minst lika viktig anledning till bytet är att Toyota på sikt hoppas kunna kapa tillverkningskostnader jämfört med dagens litiumjonbatterier.

Lanseringen av solid state-batterier beräknas alltså ske 2026, men Toyota siktar på att börja serietillverka dem först 2027–2028.

Toyota vill dessutom bli världsledande inom energiförbrukning för elbilar. Det är i så fall ett stort steg från dagens elbilsmodell bZ4X som fått hård kritik för hög förbrukning.

”Toyota vill bli världsledande inom energiförbrukning för elbilar”

”Det vi vill åstadkomma är att förändra framtiden för batterielbilar genom att ändra våra bilar, vår tillverkning och vårt arbetssätt”, säger Takero Kato, som är chef för Toyotas nya elbilsenhet.

På sikt hoppas Toyota kunna lansera elbilar med en räckvidd på 100 mil.

– Det vi vill åstadkomma är att förändra framtiden för batterielbilar genom att ändra våra bilar, vår tillverkning och vårt arbetssätt, säger Takero Kato, som är chef för Toyotas nya elbilsenhet.

Precis som Tesla och Volvo ska Toyota också använda så kallad pressgjutning i sina fabriker, för att spara kostnader och tillverkningstid. Utöver det lovar Toyota elbilar med manuell låda för den som saknar att kunna spaka själv.

Toyota har ett mål om att sälja 3,5 miljoner elbilar 2030. Än så länge ligger dock Toyotakoncernens elbilsandel på bara en procent, vilket i april motsvarade 8 500 bilar. Satsningen innebär inte att Toyota ska ge upp satsningen på vätgasbilar – den fortsätter som tidigare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 14 juni 2023 WLTP är bra standard för att…
  • 14 juni 2023 Hx, vad är det för fel på …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.