Nästa artikel
Mazda och Toyota vill rädda förbränningsmotorn
Nyheter

Mazda och Toyota vill rädda förbränningsmotorn

Publicerad 2024-01-16 12:35
Förbränningsmotorns dagar får inte vara räknade ännu, enligt Mazda och Toyota som nu öppnar nya utvecklingsavdelningar. ”Vår enda fiende är koldioxid”, säger Toyotas styrelseordförande.

De flesta europeiska biltillverkare har satsat stort på batterielbilar de senaste åren för att sänka utsläppen. Men många japanska märken har valt en annan väg.

På bilsalongen i Tokyo har cheferna för både Mazda och Toyota i separata tal sagt att de ska öppna särskilda avdelningar som enbart ska satsa på att utveckla ny teknik till förbränningsmotorer.

Det behöver inte innebära att motorerna körs på bensin – de kan lika gärna gå på vätgas eller något annat, eller användas som räckviddsförlängare i elbilar. Det sistnämnda är något Mazda nyligen lanserat i form av MX-30 R-EV.

Mazda har återlanserat wankelmotorn i elbilen MX-30. Foto: Fredrik Diits Vikström

I framtiden kommer förbränningsmotorerna spela en viktig roll enligt Mazdachefen Masahiro Moro.

– De tekniska utmaningarna vi måste lösa är inte enkla, men vi hoppas kunna ta steg mot ett nytt kapitel, sa han i sitt tal på Tokyosalongen.

Akio Toyoda som numera är styrelseordförande i Toyota sa i sitt tal att det finns 5,5 miljoner kollegor på olika underleverantörer som utvecklar och bygger motorkomponenter.

– Dessa personer stöttar Japan och har kunskaperna som krävs för att göra morgondagens Japan starkt.

Akio Toyoda vill förfina motortekniken. Han säger att han själv ”älskar motorer, dess ljud och lukt”. Till kritiker som tycker det låter som gammal teknik säger han att det i själva verket är precis tvärt om.

– Att göra så här är nödvändigt för att kunna förflytta oss mot framtiden. Vår enda fiende är koldioxid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 2024-01-19 19:17 Raphael skrev:…
  • 2024-01-18 13:00 Anders Egermo skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.