Bild
Nästa artikel
Nyheter

Toyota iQ EV – ny elbilsprototyp

Publicerad 15 februari 2011 (uppdaterad 15 februari 2011)
Toyota iQ visas som elbil på bilsalongen i Genève. Ett nytt batteri – placerat under golvet – ger en räckvidd på tio mil.

Minstingen Toyota iQ presenteras i elektriskt utförande på bilmässan i Genève. Elbilen beskrivs som en prototyp och beteckningen blir Toyota iQ EV, en förkortning för Electric Vehicle.

För att rymma den elektriska drivlinan har Toyota utvecklat ett nytt, platt litiumjonbatteri som placerats under golvet. Enligt Toyota ska utrymmet i kupén inte påverkas av ingreppet.

Med full laddning uppges Toyota iQ EV klara upp till 105 kilometer på el. När krämen i batterierna är slut kan bilen laddas via uttag i fronten.

Toyota iQ EV ska inledningsvis testas i trafik i Europa under 2011 och lanseras på utvalda marknader året därefter.

Förutom elektriska iQ visar Toyota i Genève även hybridbilen Yaris HSD, sjusitsiga familjebussen Prius + och sportbilskonceptet FT-86. Bilmässan öppnar första veckan i mars.

Diskutera: Vad tycker du om Toyota iQ EV?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-02-15 13:58
Börje bilkunnig (ej verifierad)

Tidigare IQ blev en flopp full av kvalitets- och konstruktionsmissar. Dessutom väldigt törstig, framförallt med tanke på storleken.
Farliga köregenskaper och mkt otrevlig att åka. Noll komfort.
Medmera, skulle ta en haltimme att skriva alla fel med dessa.

Det finns idag småbilar av olika märken för under 100 000 kronor bl a smarta Suzuki Alto.

IQ är mindre, så liten att "baksätet" är oanvändbart. Dessutom känns IQ billigare och är sämre än andra små, billiga bilar.
Så jag gissar på det som kommer att locka köpare är priset. En såhär liten bil ligger nog under 60 000 kronor, (Toyota är dyra av någon skum anledning)kanske något mer då det är en elbil.

Om en sådan här onödigt liten, ful, löjlig bil är säljbar?
Dessutom inte mkt massa vid kollsion.

De IQ man ser idag är mest de (ganska många) som Statoil köpte in som hyrbilar. De ångrade sig dock snabbt och sålde dessa billigt.

#2 • 2011-02-15 14:07
Thommys

Alla bilar som kommer med eldrift (mer eller mindre) är välkomna för att driva på utvecklingen.

#3 • 2011-02-15 14:23
Banna Tomten (ej verifierad)

Dåliga IQ ville ViB ha till årets bil.

Men bra Sandero, framförallt med tanke på priset tittade de inte ens åt.
För att den saknar antisladd? Fast systerns Sandero går bättre nu på vintern än min nya Opel tack vare att däcken på Sanderon är rätt smala.
Dessutom bra rostskydd och andra fördelar med Sandero. Europas snabbast växande bilmärke. Och det utan återkallningar mm.

Inför lag på smala, skapligt färska märkesdubbdäck! Elakt att köra utan det. Är det värt att köra ihjäl en familj bara för att mian vill ha fula breda, dubbfria däck?
Samma sak på sommaren, breda däck utan rejält mönster inget bra. Endast Continental på sommaren, då skulle man döda färre oskyldiga i trafiken.
Människoliv är värdefullt!

Förbjud Toyota med deras gaspedaler sam fastnar mm...

#4 • 2011-02-15 14:28
jaegaren (ej verifierad)

elfordon är oumbärliga på vintern för att dra loss tyska pansarpremiumbilar som fastnar i pudersnön...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8568080.ab

#5 • 2011-02-15 15:10
Eiger (ej verifierad)

Har IQ egentligen fått såpass dålig kritik?
Törstig och liten (ja jo det är en väldigt liten bil) men annars riktigt fin. Jag tycker att IQ är välbyggd och snygg fast jag inte skulle köpa någon själv. 10 mil på en laddning får väl ner törsten även om det bara blir fem mil i verklig trafik. En fin liten sak.

#6 • 2011-02-15 15:18
Simon no1

Re Eiger
Börje bilkunnig ska du inte bry dig om, hälften av det han skriver är bara lögner och IQ har inga kända kvalitetsbrister, Statoilmackarna har dom fortfarande till uthyrning och när nån skriver att det skulle ta en halvtimme att skriva ner alla fel så får man inse att det är en bluff som inte har något med verkligheten att göra......

#7 • 2011-02-15 15:29
Thommys

jaegaren, det kan inte vara så att den drog upp en taxibil. Det måste vara tvärt om. Det var en färdtjänstkund som taxibilen hade på släp. Man ser ju att han vänder sig om och ser förvånad ut när taxin kört i diket. Själv tycker jag att det mest anmärkningsvärda är att han fick åka baklänges.

#8 • 2011-02-15 15:33
Yarl (ej verifierad)

IQ är underbart smart, världsklass rakt igenom. ingenjörskonst när den är som bäst. Otroligt genomtänkt, växellåda, motor etc! Allt förpackat i form av ett smycke!

#9 • 2011-02-15 15:48
emellertid (ej verifierad)

Detta är ingen el-bil, det är en eldriven shoppingvagn utan plats för det man shoppat. Seriöst, det enda man kan ha denna till är som pendlarbil mellan jobb och hem om man bor i en storstad.

#a • 2011-02-15 16:18
Fredrik Diits Vikström

Nu diskuterar vi sak, inte person. Kommentarer borttagna.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.