Nästa artikel
Toyota är fortsatt störst – men inte på elbilar
Nyheter

Toyota är fortsatt störst – men inte på elbilar

Publicerad 28 januari 2022
Toyota håller kvar förstaplatsen på listan över världens största biltillverkare. Men VW-koncernen är betydligt större på elbilar.

Det brukar vara ganska jämnt mellan Toyota och Volkswagen när det gäller kampen om titeln världens största biltillverkare – och så blev det även 2021.

Toyotas försäljning ökade med tio procent jämfört med 2020 och kunde därmed bibehålla förstaplatsen med 10 496 000 byggda bilar.

– Att vara nummer att har aldrig varit vårt fokus och vi ser vår prestation som ett kollektivt resultat av varje enskild kund som valt att stötta våra märken. Vårt mål är att vara bäst när det gäller säkerhet och kvalitet, säger talespersonen Shiori Hashimoto.

Omvänt när det gäller elbilar

Hos Volkswagen sjönk istället försäljningen med 4,5 procent till 8 882 000 bilar och gapet mellan tillverkarna är därmed 1,6 miljoner bilar. Förra året var gapet betydligt mindre – bara 220 000 bilar.

Även Toyota har nu börjat känna av komponentbristen på allvar, något som även drabbat de flesta andra biltillverkare. För Toyotas del finns också ett annat orosmoln: den första nya elbilen som ska lanseras på flera stora marknader kommer först i år.

Där har istället Volkswagen ett stort försprång. Toyota sålde visserligen rekordmånga hybridbilar förra året, men bara 14 400 batterielbilar. Det ska jämföras med 450 000 elbilar hos VW-koncernen – nästan en fördubbling mot 2020, men i sin tur bara hälften så mycket som Tesla.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 30 januari 2022 Lösningen är teknisk…
  • 30 januari 2022 Det du missar J.L är att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.