Nästa artikel
Teslas rekordsiffra – klarar chippbristen bättre än andra
Nyheter

Teslas rekordsiffra – klarar chippbristen bättre än andra

Publicerad 5 januari 2022
Tesla rapporterar en rekordhög siffra för antalet levererade bilar förra året. Det beror delvis på att företaget klarar chippbristen bättre än många andra.

Tesla levererade rekordmånga bilar förra året – hela 87 procent fler än året innan. Totalsiffran blev 936 172 bilar jämfört med 499 647 under 2020.

De senaste fem åren har Tesla därmed gått från att leverera strax över 100 000 bilar årligen till över 900 000.

Bara knappt tre procent av bilarna som Tesla levererade förra året var Model S och Model X. De uppdaterade versionerna av de dyrare modellerna har blivit försenade och 97 procent av de bilar som byggdes förra året utgörs av Model 3 och Model Y.

Tesla kunde snabbt skriva om mjukvaran för att integrera alternativa datorchipp i sina bilar

Teslas produktion påverkades av komponentbristen men inte i samma utsträckning som för många andra biltillverkare. Beslutet att ta bort radarsensorer i Model 3 och Model Y gjorde att tillverkningstakten i Kina kunde öka.

”Tesla kunde snabbt skriva om den nödvändiga mjukvaran för att integrera alternativa datorchipp i sina bilar”, skriver Wall Street Journal i ett reportage, som också nämner att en enda grupp av halvledare i Model 3 kan styra många olika funktioner – något som skulle kräva flera omgångar av halvledare hos andra märken.

Nästa år ska Tesla köra igång fabrikerna i Texas och Tyskland.Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 7 januari 2022 Axa, håller med, skulle stå…
  • 7 januari 2022 Robban Ja, ryktet om en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.