Nästa artikel
Tidigare BMW-chef tar över Vinfast: ”Vi har en plan”
Nyheter

Tidigare BMW-chef tar över Vinfast: ”Vi har en plan”

Publicerad 30 mars 2022 (uppdaterad 9 februari 2023)
En tidigare chef för BMW i Sverige ska nu sälja vietnamesiska elbilar. ”Vi märker att kunderna är intresserade”, säger han.

Det råder högtryck i elbilsförsäljningen. Flera nya märken har dykt upp på den europeiska marknaden de senaste åren, och de flesta är kinesiska.

Men det finns ett undantag. Vietnamesiska Vinfast har visat upp två nya elbilsmodeller som ska lanseras i Europa. Det är dock än så länge oklart om de kommer till Sverige.

Modellerna heter Vinfast e35 och e36 där den större är hela 5,12 meter lång och har tre stolsrader. Den får dubbla elmotorer, effekt på 400 hk och räckvidd på över 60 mil. Den mindre Vinfast e35 ska klara 50 mil på en laddning och blir billigare.

Säljer bilar på nätet

Vinfast leddes tidigare av Michael Lohscheller som även varit chef för Opel. Men efter bara fyra månader blev han ersatt av Emmanuel Bret. Anledningen ska vara personliga skäl.

Det vietnamesiska märket som startade 2017 satsar precis som Tesla på onlineförsäljning och möjlighet att få bilen servad hemma istället för att åka till en verkstad. Vinfast ska ha tio års garanti och mjukvaruuppdateringar över nätet.

– Vi märker att kunderna är intresserade, säger Emmanuel Bret i en intervju med Automobilwoche.

”Vi märker att kunderna är intresserade”

I oktober 2018 blev han utsedd till chef för BMW i Sverige, efter att ha haft samma roll för BMW i Norge. Nu ska han alltså jobba på en helt annan typ av företag i bilbranschen.

– Vinfast vill förändra världen! Det är därför vi måste vara snabbare än konkurrenterna. Det är enda sättet att bli framgångsrik. Vi har en plan, tro mig, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.