Nästa artikel
Teslas starka årsresultat brädar analytikernas förväntningar
Nyheter

Teslas starka årsresultat brädar analytikernas förväntningar

Publicerad 27 januari 2023
2022 var ett stormigt år för mångentreprenören Elon Musk. Tesla visar trots det rekordhöga intäkter på 260 miljarder kronor.

Tesla ökade omsättningen med 37 procent under fjärde kvartalet till 250 miljarder kronor – ett bättre resultat än analytikerna hade vågat hoppats på – och vinsten ökade med hela 59 procent till nästan 28 miljarder.

Även helåret 2022 blev positivt för Tesla och brädade analytikernas förväntningar. Omsättningen ökade med 51 procent jämfört med 2021 och vinsten ökade lika mycket.

Förutom biltillverkning har även försäljning av utsläppsrätter till andra bilföretag som inte lyckats sälja tillräckligt många elbilar blivit en intäktskälla för Tesla. Den typen av intäkter uppgick förra året till 18,5 miljarder kronor.

Totalt levererades 1,3 miljoner bilar under helåret 2022. Under fjärde kvartalet låg vinstmarginalen på nästan 26 procent – en siffra många andra biltillverkare skulle drömma om, men som är relativt låg för Tesla.

Tesla har inte lyckats öka tillväxten med 50 procent under året, ett mål som Elon Musk satt tidigare.

Halverat börsvärde

Allt är dock inte positivt i Teslas årsrapport. Börsvärdet har halverats det senaste året och företaget sitter i nuläget på över 70 000 olevererade bilar, vilket också är en del av anledningen till den massiva prissänkningen, som också väckt kraftig kritik hos befintliga kunder.

– För närvarande har vi beställningar som är nästan dubbelt så stora som tillverkningen, sa Elon Musk i samband med att rapporten presenterades.

Under fjolåret fick fabriken igång sin efterlängtade produktion samt leveranser av sin försenade Tesla Semi. Först ut att ta del av leverans var Pepsi, som provar sig fram i mindre skala för att se om lastbilarnas kapacitet motsvarar Teslas löften. Lastbilarnas påstådda räckvidd på 80 mil har tidigare avfärdats av tyska Daimler som omöjlig att uppnå.

Däremot väntar världen fortfarande på produktionsstarten av Tesla Roadster och den sedan länge omskrivna Cybertruck som trots tidigare löfte om annat hittills inte kommit i produktion.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 28 januari 2023 Om ett företag ska överleva…
  • 28 januari 2023 Som jag skrev tidigare, det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.