Nästa artikel
Teslas vinst högre än väntat – tack vare ”pinsamt” höga priser
Nyheter

Teslas vinst högre än väntat – tack vare ”pinsamt” höga priser

Publicerad 21 juli 2022 (uppdaterad 21 juli 2022)
Tesla slår förväntningarna i kvartalsrapporten – men Elon Musk skäms över att bilarna har blivit så dyra.

I sin senaste kvartalsrapport visar Tesla att de inte är immuna mot de problem som bilbranschen står inför. Flaskhalsar i produktionen innebar att företagets omsättning sjönk till motsvarande 172 miljarder kronor under årets andra kvartal, vilket markerar den första kvartalsmässiga nedgången på länge. Jämfört med första kvartalet förra året har omsättningen däremot stigit med 42 procent.

Trots nedgången redovisade företaget en högre vinst än väntat för andra kvartalet i år, vilket fick aktien att stiga efter att rapporten publicerades.

Detta kommer efter att Tesla genomfört flera kraftiga prishöjningar på sina bilar under året. En Model 3 Long Range kostar just nu 707 990 kronor i Sverige – 58 000 kronor mer än vad samma modell kostade i början av mars i år.

Under ett konferenssamtal i samband med kvartalsrapporten sa vd:n Elon Musk att intresset för Teslas bilar fortsatt är starkt, och att företaget har problem med produktionen, inte med efterfrågan. Detta trots att priserna har höjts till vad han kallar ”uppriktigt sagt pinsamma nivåer”.

Han sa också att han hoppas på att kunna sänka priserna igen någon gång framöver.

Trots produktionsproblemen, som inte minst beror på nya coronanedstängningar i Kina under året, har Tesla kvar sitt mål om att öka sin bilproduktion med 50 procent i år. Enligt finanschefen Zachary Kirkhorn har det målet blivit svårare, men inte omöjligt, att uppnå.

Av kvartalsrapporten framgick också att Tesla har sålt 75 procent av sitt Bitcoin-innehav, vilket adderade 9,5 miljarder kronor till företagets intäkter. Enligt Elon Musk gjorde de detta för att hålla sig ekonomiskt flytande, eftersom de inte visste hur länge fabriken i Shanghai skulle hållas stängd på grund av coronatilltag i Kina.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 26 juli 2022 Gaston skrev: Hackenbush…
  • 26 juli 2022 Hackenbush skrev: För att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.