Nästa artikel
Tesla dubblar vinsten – missar ändå målet
Nyheter

Tesla dubblar vinsten – missar ändå målet

Publicerad 20 oktober 2022 (uppdaterad 21 oktober 2022)
Tesla växer så det knakar – men missar ändå analytikernas förväntningar.

I sin kvartalsrapport på onsdagen rapporterade Tesla intäkter på 21,45 miljarder dollar – motsvarande 240 miljarder svenska kronor. Det är en ökning med 55 procent jämfört med samma period förra året, men mötte trots det inte analytikernas förväntningar på 21,96 miljarder dollar.

Dagen efter rapporten sjönk därför företagets aktie ganska kraftigt, för att sedan återhämta sig något.

Vinsten landar på 3,3 miljarder dollar, vilket är nästan dubbelt så mycket som företaget tjänade under Q3 2021. Detta trots att vinsten varit pressad av ökade råvarukostnader, problem med att få igång produktionen vid fabrikerna i Tyskland och Texas samt produktionen av de nya 4680-battericellerna.

Under perioden levererades 343 830 bilar till kunder, varav 94 procent var Model 3 och Model Y. Det är en ökning med 42 procent jämfört med förra året. I ett samtal med företagets investerare upprepade vd:n Elon Musk sitt mål om att ha en årlig 50-procentlig årlig ökning av antalet leveranser under kommande år.

– Jag kan inte nog understryka att vi har en utmärkt efterfrågan på Q4 och vi förväntar oss att sälja varje bil vi tillverkar så långt in i framtiden som vi kan se", sa Musk, enligt CNBC.

Han sa också att Tesla på sikt kan bli värt ”mycket mer” mer än Apple, det högst värderade företaget i världen.
– Jag ser faktiskt en möjlig väg för Tesla att bli värt mer än Apple och Saudi Aramco tillsammans. Det betyder inte att det kommer att hända eller att det blir lätt, sa han.

Tesla är just nu värt omkring en tredjedel så mycket som Apple.

Musk hade en relativt positiv syn även på det ekonomiska världsläget.
– Kina upplever en slags recession främst på fastighetsmarknaden, och Europa har en slags recession som drivs av energi. Nordamerika är i ganska god hälsa, även om Fed höjer räntorna mer än de borde, sa han.

Tesla upprepade också sina tidigare nämnda planer på att påbörja leveranserna av lastbilen Tesla Semi i december i år. Den ska byggas i företagets anläggning i Nevada. Några konkreta planer på när pickup-modellen Cybertruck ska sättas i produktion nämndes däremot inte, bara att den ska produceras i Texas efter att fabriken där fått igång produktionen av Model Y.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 22 oktober 2022 Nyckfull sa Bill….
  • 22 oktober 2022 Bejje En förklaring kan vara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.