Nästa artikel
Tesla släpper billigare Model Y med bakhjulsdrift
Nyheter

Tesla släpper billigare Model Y med bakhjulsdrift

Publicerad 26 augusti 2022
Tesla börjar sälja en ny version av kompaktsuven Model Y som blir 79 000 kr billigare än den fyrhjulsdrivna varianten.

Priserna för nya elbilsmodeller har skjutit i höjden det senaste halvåret. Ett av många exempel är Tesla Model Y som blivit nästan 50 000 kr dyrare på sex månader.

Det har dock ryktats om att Tesla ska lansera en billigare instegsversion av Model Y med bakhjulsdrift, och nu är den officiell. Den började säljas i Sverige under fredagen och kostar 699 170 kr vilket är 79 000 kr billigare än den fyrhjulsdrivna varianten.

Enligt Teslas uppskattning hamnar räckvidden på mellan 43 och 45,5 mil beroende på fälgar och 0–100-tiden är 6,9 sekunder. Model Y Long Range med större batteri och fyrhjulsdrift kommer 53,3–56,5 mil på en laddning och gör 0–100 km/tim på fem sekunder blankt.

Tesla fick den bakhjulsdrivna versionen av Model Y typgodkänd tidigare i augusti och enligt uppgifter till en tysk sajt har bilen battericeller från kinesiska Byd. Det bekräftas dock inte av Tesla i pressmeddelandet. 

Batteripaketet från Byd är strukturellt, vilket innebär att det utgör en bärande del i bilens grundstruktur. Tekniken kallas ”Blade Battery” eller ”bladbatteri” och cellerna ska inte innehålla varken nickel eller kobolt.

Enligt Byd har cellerna högre energitäthet och lägre brandrisk än konventionella celler. Å andra sidan ger den här typen av så kallade LFP-batterier ofta något lägre motoreffekt och laddeffekt. I bakhjulsdrivna Model Y ligger den högsta laddeffekten på 170 kW jämfört med 250 kW i övriga versioner.

De första leveranserna påbörjas i november 2022.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 28 augusti 2022 Pi skrev: "Henrik" - har…
  • 27 augusti 2022 "Henrik" - har faktiskt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.