Nästa artikel
Billigare Tesla Model Y avslöjad – med nytt batteri
Nyheter

Billigare Tesla Model Y avslöjad – med nytt batteri

Publicerad 12 augusti 2022 (uppdaterad 12 augusti 2022)
En billigare version av Tesla Model Y med lägre förbrukning kan snart börja byggas i Tyskland, enligt nya uppgifter.

Tesla har kört igång den nybyggda fabriken utanför Berlin, men i nuläget bygger den bara Performance-versionen av Model Y. Snart kan dock en billigare version vara på gång.

Uppgifterna publiceras av tyska sajten Teslamag och avslöjar att Tesla fått typgodkännande inom EU för en ny version av Model Y med battericeller från kinesiska Byd.

Den nya versionen av Tesla Model Y kallas i dokumenten för ”Type 005” eller ”Y7CR”. Vad den ska kallas officiellt är oklart. Batteripaketet är på 55 kWh och räckvidden hamnar på 44 mil vilket är nio mil kortare än Model Y Long Range, men den nya versionen lär samtidigt bli betydligt billigare. Den ser också ut att bli bakhjulsdriven och få något lägre förbrukning än den fyrhjulsdrivna Model Y Long Range.

Teslafabriken utanför Berlin bygger i nuläget bara Model Y Performance.

En intressant detalj med den nya Model Y-versionen är att batteripaketet är strukturellt, vilket innebär att det inte bara är ett vanligt batteripaket som skruvats i bilen i efterhand utan att det utgör en bärande del i bilens grundstruktur. Byd kallar tekniken för ”Blade Battery” eller ”bladbatteri” och cellerna ska inte innehålla varken nickel eller kobolt.

Cellerna har ett säreget utseende som enligt Byd ska ge högre energitäthet än konventionella celler och brandrisken ska också vara ännu lägre än för vanliga elbilsbatterier. Å andra sidan ger den här typen av så kallade LFP-batterier ofta något lägre motoreffekt och laddeffekt.

Att Tesla nu fått versionen typgodkänd innebär dock inte per automatik att en lansering är nära förestående – det kan dröja, men enligt Teslamag kan den nya versionen börja byggas i Tyskland redan i slutet av augusti eller början av september.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 12 augusti 2022 BYD:s LFP lär gå att…
  • 12 augusti 2022 Och batteriet går inte att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.