Nästa artikel
Första intrycket: Tesla Model Y har anlänt till Sverige
Nyheter

Första intrycket: Tesla Model Y har anlänt till Sverige

Publicerad 19 augusti 2021 (uppdaterad 19 augusti 2021)
Här är första intrycken av den eldrivna crossovern.

Inför den publika premiärvisningen i Teslas showrooms måndag den 23 augusti fick Vi Bilägare en första introduktion till crossovern Model Y. Det rör sig inte om en provkörning, utan vi fick enbart provsitta och kika runt i bilen.

Tesla Model Y presenterades redan 2019, men det är alltså först i augusti 2021 som de första leveranserna når Europa, då från Teslas kinesiska fabrik. Tanken är att modellen ska börja produceras i nya Gigafactory i Berlin under oktober månad eller strax därefter.

Svenska köpare kan inledningsvis välja varianten Model Y Long Range AWD med fyrhjulsdrift och 50,7 mils deklarerad räckvidd enligt mätmetoden WLTP. Priset startar på 729.080 kronor. Nästa år kommer den sportigare varianten Model Y Performance som plussar på 50.000 på prislappen.

Model Y får dra upp till 1.600 kilo. Information om bagagevolymen nämns inte, Tesla kommunicerar enbart siffran för när baksätet är fällt, vilket är över 2.100 liter.

Baksätet fälls med en knapptryckning och stolarna kan fällas separat, vilket möjliggör genomlastningslucka vid mittplatsen. Bakluckan öppnas elektriskt och är inte som det "brevinkast" på Model 3 utan istället kombilucka där bakrutan följer med upp.

Bagageutrymmet är djupt, men upplevs som relativt smalt. Den högre sittpositionen jämfört med Model 3 gör också att det blir mer plats för baksätesåkarnas fötter under framstolarna.

Det finns gott om förvarningsmöjligheter både i frunken under bilens huv och under bagagerumsgolvet finner man en djup balja. Model Y ska kunna fås med en tredje sätesrad. Uppvisningsexemplaret hade inte det, och det är tveksamt hur mycket huvudutrymme passagerarna längst bak får, då takets bakparti sluttar rejält.

I förarmiljön känns det mesta igen från Model 3. Mittkonsolen har designats om med nya skjutluckor så att det går att stänga igen vissa partier. Förarmiljön är liksom förut avskalad med en stor skärm i mitten.

Tesla har tagit fram några nya spel och sedan tidigare finns det såväl ett "dog mode" som kyler ner fyrbenta vänner och ett campingläge som ventilerar och ger behaglig temperatur om man beslutar sig för att övernatta i sin Model Y, vilket enligt Tesla tydligen är ganska vanligt. På skärmen kan man titta på Netflix eller sätta igång "Boombox", en högtalare monterad på utsidan vid framhjulet som spelar upp musik för de utanför bilen.

Den som beställer en Model Y i augusti kan enligt Tesla förvänta sig leverans i september.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (71)

  • 11 november 2021 Y i duell mot EV6 i senaste…
  • 9 november 2021 Dogfight skrev: Henrik M…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.