Nästa artikel
Teslachefen erkänner: Autopilot-videon var riggad
Nyheter

Teslachefen erkänner: Autopilot-videon var riggad

Publicerad 2023-01-18 15:57 (uppdaterad 2023-01-18 16:37)
Teslas video skulle föreställa en helt självkörande bil – men i själva verket följde den en förprogrammerad rutt.

År 2016 publicerade Tesla ett filmklipp som påstods visa hur en bil körde helt autonomt mellan två adresser i Kalifornien. Videon visar hur en Tesla Model X navigerar trafik och trånga gator, stannar vid trafikljus och slutligen parkerar sig själv utanför Teslas dåvarande huvudkontor i Palo Alto.

Videon inleds med en text som berättar att ”personen i förarsätet endast är där av juridiska orsaker” och att han inte gör något eftersom ”bilen kör sig själv”. 

Elon Musk delade videon på Twitter, ihop med en text som antydde att den bevisade att Teslas bilar kan köra sig själva. I tråden under inlägget skriver han att en Tesla med Summon-funktionen skulle kunna köra fram till sin ägare, ”även om du är på andra sidan landet”.

Men enligt Ashok Elluswamy, chef för Teslas Autopilot-mjukvara, var videon riggad. Det framgår av transkriptionen av ett vittnesmål han lämnade i i juli förra året i samband med en rättegång mot Tesla. Det skriver Reuters.

Var förprogrammerad

Elluswamy berättar i vittnesmålet att bilen i videon följde en rutt som var bestämd och kartlagd på förhand. Den var alltså förprogrammerad för just den sträckan – en viktig skillnad jämfört med en bil som kan köra autonomt vart som helst enbart med hjälp av inbyggda sensorer, kameror och GPS-koordinater.

I sitt vittnesmål medger Elluswamy också att mänskliga förare fick gå in och ta över kontrollen när de testkörde sträckan inför inspelningen. Bilen ska också ha kört in i ett staket under ett försök att filma hur bilen parkerar sig själv. Det framgår också att Teslas autonoma system vid den här tidpunkten inte kunde känna igen trafikljus, trots att filmen visar hur bilen stannar för rött ljus i korsningar.

Speglade inte verkligheten

Videon, som har titeln ”Full Self-Driving Hardware on All Teslas”, gjordes enligt Elluswamy i syfte att illustrera vad som var möjligt att göra med de kameror och sensorer Tesla monterade i sina bilar, snarare än vad kunderna faktiskt kunde förvänta sig att systemet var kapabelt till.

På frågan om filmen representerade det Autopilotsystem som fanns tillgängligt i Teslas produktionsbilar vid den tidpunkten svarade Elluswamy: "Det gör den inte".

Tidningen New York Times publicerade redan i december 2021 uppgifter om att bilen i videoklippet skulle vara förprogrammerad, då med hänvisning till anonyma källor. Nu bekräftas alltså detta av en högt uppsatt chef inom Tesla, som dessutom var en av ingenjörerna som jobbade med att ta fram filmen.

Spelade mobilspel bakom ratten

Ashok Elluswamys vittnesmål används som bevis i en rättegång mot Tesla efter att företaget blivit stämda av de efterlevande till Walter Huang, en Apple-ingenjör som omkom i en olycka i en Tesla Model X i Kalifornien år 2018.

Den uppmärksammade olyckan inträffade när bilen färdades längs en motorväg och plötsligt kolliderade med en betongrefug i över 110 km/h. Utredningar visar att bilens Autopilot var aktiverad innan kraschen, och att Huang verkar ha spelat mobilspelet Three Kingdoms på sin Iphone i stället för att vara uppmärksam på vägen.

Huangs familj stämmer Tesla bland annat för att ha varit vilseledande angående Autopilotens kompetens.

Självkörande bilar har visat sig svårare att utveckla än vad många trodde för några år sedan. Även som stora framsteg har gjorts finns det än så länge inga bilar som på ett säkert sätt kan köra helt på egen hand ute i trafiken, mer än inom begränsade geografiska områden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-01-21 16:50 SnookerPro skrev: Nu om…
  • 2023-01-19 16:04 Även MB har ju haft…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.