Nästa artikel
Tesla visar nya Model S Plaid – och höjer priset
Nyheter

Tesla visar nya Model S Plaid – och höjer priset

Publicerad 11 juni 2021 (uppdaterad 11 juni 2021)
Elon Musk visade upp nya toppversionen Model S Plaid på ett event under natten till fredag. Den blir dock dyrare än förväntat.

Tesla har levererat de första 25 exemplaren av toppmodellen Model S Plaid på ett särskilt event som direktsändes från fabriken i Kalifornien.

Elon Musk visade upp bilen som kan skryta med tre elmotorer, motoreffekt på över 1 000 hk och en beräknad räckvidd på 65 mil. Sprinten till 100 km/tim ska gå på strax över två sekunder. Toppfarten uppges vara 322 km/tim, men då krävs särskilda däck som blir tillgängliga först i höst.

–  Varför gjorde vi den här bilen så galet snabb? Vi måste visa att en elbil kan vara den bästa bilen över huvud taget – att hållbara bilar kan vara de bästa bilarna på alla sätt, sa Teslachefen.

”Vi måste visa att en elbil kan vara den bästa bilen över huvud taget”

Tesla har infört svarta istället för kromade karossdetaljer, till exempel dörrhandtagen – något som tidigare varit förknippat med billiga instegsversioner i bilvärlden.

Snabbare laddning

Model S Plaid kan fyllas på med räckvidd för över 30 mil på 15 minuter under optimala förhållanden. Tesla skryter även om luftmotståndet med en koefficient på låga 0,208 – lägre än Mercedes EQS och Lucid Air – samt att modellen har värmepump för bättre räckvidd på vintern.

Bilen ska även kunna ”gissa” sig till vilket körläge den ska aktivera – till exempel om föraren ska köra hemifrån. Då kan bilen själv komma ihåg att lägga i backväxeln på garageuppfarten.

– Den blir snabbare än vilken Porsche som helst och säkrare än vilken Volvo som helst, säger Elon Musk.

100 000 kr dyrare

I samband med eventet passade Tesla även på att höja prislappen för Model S Plaid. Den kostar numera 1 379 990 kr, en höjning med 100 000 kr.

Tidigare planerade Tesla även en ”Model S Plaid+” som bland annat skulle få ännu längre räckvidd. Den är dock nedlagd.

Läs också: Snabbaste modellen inställd: ”Behövs inte”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.