Nästa artikel
Tesla visar nya Model S Plaid – och höjer priset
Nyheter

Tesla visar nya Model S Plaid – och höjer priset

Publicerad 11 juni 2021 (uppdaterad 22 september 2023)
Elon Musk visade upp nya toppversionen Model S Plaid på ett event under natten till fredag. Den blir dock dyrare än förväntat.

Tesla har levererat de första 25 exemplaren av toppmodellen Model S Plaid på ett särskilt event som direktsändes från fabriken i Kalifornien.

Elon Musk visade upp bilen som kan skryta med tre elmotorer, motoreffekt på över 1 000 hk och en beräknad räckvidd på 65 mil. Sprinten till 100 km/tim ska gå på strax över två sekunder. Toppfarten uppges vara 322 km/tim, men då krävs särskilda däck som blir tillgängliga först i höst.

–  Varför gjorde vi den här bilen så galet snabb? Vi måste visa att en elbil kan vara den bästa bilen över huvud taget – att hållbara bilar kan vara de bästa bilarna på alla sätt, sa Teslachefen.

<p>”Vi måste visa att en elbil kan vara den bästa bilen över huvud taget”</p>

Tesla har infört svarta istället för kromade karossdetaljer, till exempel dörrhandtagen – något som tidigare varit förknippat med billiga instegsversioner i bilvärlden.

Snabbare laddning

Model S Plaid kan fyllas på med räckvidd för över 30 mil på 15 minuter under optimala förhållanden. Tesla skryter även om luftmotståndet med en koefficient på låga 0,208 – lägre än Mercedes EQS och Lucid Air – samt att modellen har värmepump för bättre räckvidd på vintern.

Bilen ska även kunna ”gissa” sig till vilket körläge den ska aktivera – till exempel om föraren ska köra hemifrån. Då kan bilen själv komma ihåg att lägga i backväxeln på garageuppfarten.

– Den blir snabbare än vilken Porsche som helst och säkrare än vilken Volvo som helst, säger Elon Musk.

100 000 kr dyrare

I samband med eventet passade Tesla även på att höja prislappen för Model S Plaid. Den kostar numera 1 379 990 kr, en höjning med 100 000 kr.

Tidigare planerade Tesla även en ”Model S Plaid+” som bland annat skulle få ännu längre räckvidd. Den är dock nedlagd.

Läs också: Snabbaste modellen inställd: ”Behövs inte”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.