Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tesla: Lång räckvidd viktigt för att locka bensinbilister

Publicerad 2021-04-29 06:12 (uppdaterad 2021-04-29 06:15)
Räckvidden i Model S har förlängts med över 30 procent de senaste åren.

Tesla har nyligen skruvat upp den officiella räckviddssiffran för flera versioner av Model 3, och även när de större Model S och Model X uppdateras får de längre räckvidd än tidigare.

Den senaste uppskattningen är att den dyraste versionen Model S Plaid+ kommer få en räckviddssiffra på nästan 84 mil, men det är alltså än så länge en teknisk uppskattning och inget som är verifierat i någon körcykel.

Att förlänga räckvidden med uppdateringar av både bilens mjukvara och drivlinans hårdvara är en av företagets viktigaste uppgifter, skrev Tesla nyligen i årets första kvartalsrapport.

Få bilägare utnyttjar elbilens räckvidd men lång räckvidd är ändå ett viktigt säljargument

Även om många bilägare sällan behöver bilens maximala räckvidd till vardags är en lång räckvidd fortfarande ett viktigt försäljningsargument, särskilt för bilister som kommer från en bil med förbränningsmotor.

”Räckvidden i våra bilar har ökat betydligt över tid och kommer fortsätta öka tack vare förbättringar i cellkemi, celldesign, batteripaketets arkitektur, effektivitetn i drivlinan, nya system för att reglera temperaturen och designen på bilens plattform”, skriver Tesla i rapporten.

När Tesla Model S lanserades hade den ett 85 kWh-batteri med en räckvidd på motsvarande 42,6 mil enligt den amerikanska EPA-körcykeln. Första versionen med 100 kWh-batteri kom några år senare och hade då en räckvidd på 50,7 mil.

I dag beräknas Model S Long Range med 19-tumsfälgar klara upp till 66,3 mil på en laddning, en förbättring med 30 procent sedan de första Model S-bilarna med 100 kWh-batteri dök upp.

Läs också: Tesla Model 3 får längre räckvidd – klarar över 60 mil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.