Nästa artikel
Tesla efter olyckorna: Ska inte klara den situationen
Nyheter

Tesla efter olyckorna: Ska inte klara den situationen

Publicerad 18 augusti 2023
Tesla har inte uppdaterat Autopilotsystemet trots två allvarliga olyckor.

Två liknande dödsolyckor inträffade med Teslas Autopilotsystem 2016 och 2019. Under den tiden uppdaterades inte systemet för att kunna klara den typen av situation, skriver Bloomberg.

I båda fallen har bilarna kört in i en lastbil som korsade vägen i en plankorsning.

– Vid den här tiden var Autopilot inte utvecklad för att upptäcka det, sa en mjukvaruingenjör på Tesla under ett domstolsförhör 2019. Ytterligare en Teslaingenjör upprepade samma sak två år senare.

”Det här systemet kan inte hantera vanliga vägsituationer på ett pålitligt sätt”

Även om Autopilot var aktiverat vid båda olyckorna fungerade systemen på helt olika sätt. 2016 baserades systemet på teknik från företaget Mobileye. 2019 hade Tesla utvecklat en ny generation av systemet på egen hand.

Enligt Tesla har företaget förklarat tydligt hur Autopilot ska användas, och att föraren fortfarande måste vara aktiv och hålla koll på trafiken när det är igång. Båda förarna släppte också ratten när systemet aktiverats.

Men enligt änkan till Teslaföraren som dog i en av olyckorna har Tesla sålt ett defekt system. Hon får medhåll av David Friedman på konsumentorganisationen Consumer Reports.

– Det här systemet kan inte hantera vanliga vägsituationer på egen hand på ett pålitligt sätt och misslyckas med att behålla föraren aktiv när det behövs som mest, säger han i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 19 augusti 2023 Visst gick Tesla bilar att…
  • 19 augusti 2023 Nu har Tesla sålt detta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.