Nästa artikel
Nya uppgifter om Teslakraschen där två personer omkom
Nyheter

Nya uppgifter om Teslakraschen där två personer omkom

Publicerad 12 maj 2021 (uppdaterad 12 maj 2021)
Den krockade bilen totalförstördes i den påföljande branden. Foto: NTSB
Två personer omkom i en allvarlig olycka med en Tesla Model S i april. Nu kommer en preliminär rapport om händelsen.

I april kraschade en Tesla Model S på en väg i Texas. Två personer omkom i olyckan som fick stor uppmärksamhet, eftersom räddningstjänsten hävdade att ingen verkar ha suttit i förarstolen. Det fick många att anta att bilens Autopilot var aktiverad. 

Enligt en preliminär rapport som amerikanska NTSB nu offentliggjort satte sig den ena personen i förarstolen och den andra i passagerarstolen när bilen kördes iväg. Det stöds av bilder från en övervakningskamera hemma hos bilägaren. Därefter hann bilen köras drygt 170 meter innan den kraschade.

Dessutom finns uppgifter om att ratten deformerats kraftigt vid olyckan vilket stöder tesen att någon satt på förarplats.

Olycksbilen hade visserligen Autopilot med den så kallade Autosteer-funktionen som själv kan styra bilen på vissa vägar, men Autosteer kunde inte aktiveras på just den sträcka där bilen kraschade. Tesla har tidigare hävdat att Autopilotsystemet inte var aktiverat vid olyckstillfället med hänvisning till bilens dataloggar.

Rapporten från NTSB är än så länge preliminär och utredningen är inte klar. Därmed är det heller inte klarlagt exakt vad som orsakade olyckan.

Läs också: Teslas Autopilot enkel att lura – ingen i förarstolen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.