Nästa artikel
Tesla Cybertruck börjar levereras – här är siffrorna
Nyheter

Tesla Cybertruck börjar levereras – här är siffrorna

Publicerad 1 december 2023 (uppdaterad 1 december 2023)
Efter en lång försening har Tesla levererat de första exemplaren av Cybertruck. Men storskalig produktion dröjer – och den blir betydligt dyrare än väntat.

Tesla har haft ett leveransevent där de första exemplaren av nya jättepickupen Cybertruck lämnades över till ägarna (som också uppges vara Teslaanställda).

Tesla Cybertruck har försenats flera gånger men finns nu alltså på vägarna i USA. Den vassaste versionen, kallad Cyberbeast, ska klara 0–60 mph (96 km/tim) på 2,6 sekunder och modellen har en maximal släpvikt på fem ton.

Vid den första visningen av Tesla Cybertruck sprack två fönster när designchefen Franz von Holzhausen skulle demonstrera bilens stryktålighet och dängde en metallkula i sidorutorna. Nu kastade han en baseboll mot rutorna – som höll. Han sköt också kulor mot karossen i rostfritt stål.

Tesla Cybertruck mäter 5,68 meter på längden och är 2,41 meter bred. Det är 73 centimeter längre och 28 centimeter bredare än Volvo XC90. 

Markfrigången är mellan 30,5 och 43,2 centimeter.

Cybertruck får en uppskattad räckvidd på upp till 54,7 mil enligt amerikanska körcykeln. Det är mindre än Tesla tidigare utlovade, men laddningen går snabbt och det finns även ett externt batteripaket att köpa till som monteras på flaket och som utökar räckvidden till maximalt 75,6 mil.

När Cybertruck först visades upp utlovades priser från 39 000 dollar. Nu gäller i stället ett instegspris på 60 990 dollar för den enklaste versionen, ett prispåslag på motsvarande 22 000 dollar eller över 50 procent. De kvickare versionerna är förstås ännu dyrare.

Fullskalig serieproduktion dröjer till 2025. Elon Musk har tidigare nämnt att en mindre och lättare Cybertruck skulle kunna lanseras i Europa framöver.

Interiören ser relativt normal ut jämfört med exteriören. Pekskärmen är på 18,5 tum.

För första gången i en Tesla kan Cybertruck också dela med sig av ström till hemmet eller andra prylar.

Bland tillvalen finns ett tält och extraljus. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (30)

  • 5 december 2023 Sen är det ju mera "finlir"…
  • 5 december 2023 Boxer Jag har lyssnat in de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.