Nästa artikel
Svidande kritik mot kilometerskatt för elbilar: ”Sämst i världen”
Nyheter

Svidande kritik mot kilometerskatt för elbilar: ”Sämst i världen”

Publicerad 5 juli 2021
En delstat i Australien har infört kilometerskatt på elbilar som ägarna själva måste rapportera.

Den som slår till på en ny elbil i Sverige får 70 000 kr i bonus och fordonsskatten ligger på bara 360 kr. Det är betydligt lägre än för vanliga bensin- och dieselbilar.

För att väga upp det stora bortfallet i skatteintäkter när elbilarna blir fler finns planer på att införa en så kallad kilometerskatt där bilägarna betalar för den sträcka de kört. Exakt hur systemet skulle kunna fungera är oklart, men en idé är att övervaka bilarnas körsträcka digitalt – något som väckt kritik av integritetsskäl.

I Australien har delstaten Victoria nyligen röstat igenom en särskild kilometerskatt för elbilsägare. Kostnaden ligger på 2,50 australiska cent per kilometer vilket innebär att en bilförare som åker 1 500 mil om året betalar drygt 2 400 svenska kronor i skatt.

För laddhybridägare ligger kostnaden på två cent per kilometer. De betalar alltså både kilometerskatt och bensinskatt för förbränningsmotorn, beroende på hur mycket de kör på el.

Flera länder utreder kilometerskatt för elbilar. I en av Australiens delstater har det blivit verklighet.

”Globalt åtlöje”

Men systemet har väckt hård kritik från elbilsägarna. De tvingades nämligen själva skicka in en bild på mätarställningen i sin bil årligen med start den 1 juli – annars hotar körförbud.

Flera elbilsägare och biltillverkare som Volkswagen och Hyundai kritiserar systemet eftersom de tycker det drabbar elbilsägare onödigt hårt. Och de skräder inte orden – de kallar det ”världens sämsta skattesystem för elbilar”. Delstaten har infört rabatt på nya elbilar, men det hjälper inte de bilägare som redan har en elbil sedan tidigare.

En politiker i det lokala miljöpartiet säger att systemet gör Victoria till globalt åtlöje.

– Detta är klimatvandalism mitt under en klimatkris, uppger talespersonen.

Men finansministern Tim Pallas försvarar den nya kilometerskatten. Enligt honom är den bara hälften så hög som bensinskatten.

– Alla som använder vägarna ska betala på ett rättvist sätt för att underhålla dem, har han sagt till lokala medier.

Läs också: Nya förslaget om kilometerskatten: Så mycket får du betala

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (33)

  • 11 juli 2021 Då tillhör jag samma "dumma"…
  • 11 juli 2021 Är det därför mina 150…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.