Nästa artikel
Sverige har nått ”peak diesel” – och bensin fortsätter tappa
Nyheter

Sverige har nått ”peak diesel” – och bensin fortsätter tappa

Publicerad 25 februari 2022
Antalet dieselbilar som rullar på svenska vägar har planat ut och börjar nu minska. Samtidigt fortsätter de laddbara bilarna öka.

Det är ingen hemlighet att försäljningen av nya dieselbilar minskat i flera års tid. Allt färre bilköpare väljer en dieselbil efter den stora toppen som nåddes när snåla dieselbilar miljöklassades och fick skatterabatt.

Den tiden är sedan länge förbi. Bilparken förändras betydligt långsammare än siffrorna för antalet nyregistrerade bilar, men under 2020 nåddes dieselbilarnas ”topp” med 1 742 365 bilar i trafik, enligt nya siffror från Trafikanalys. Under 2021 minskade antalet dieselbilar i trafik, dock med marginella 0,9 procent.

Siffran innebär att antalet dieselbilar som är i trafik på svenska vägar nu planar ut och ökningstakten har heller inte varit särskilt åren innan.

Bensinras på 20 procent

Antalet bensinbilar i trafik har minskat under lång tid. De senaste tio åren har antalet bensinbilar som rullar på svenska vägar rasat med 20 procent.

Samtidigt börjar den starka nybilsförsäljningen av elbilar och laddhybrider märkas så smått på bilparken i stort. Antalet elbilar i trafik fördubblades under förra året jämfört med året innan, och även laddhybriderna tar andelar. Det gör även vanliga hybrider, men där är ökningstakten inte lika hög.

Precis som bensinbilarna minskar antalet etanolbilar på svenska vägar. Gasbilarna ligger på en låg men relativt jämn nivå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.