Nästa artikel
Skoda struntar i laddhybrider – tre elbilar på gång
Nyheter

Skoda struntar i laddhybrider – tre elbilar på gång

Publicerad 6 april 2022 (uppdaterad 8 april 2022)
Skoda storsatsar på elbilar men undviker både laddhybrider, vätgasbilar och syntetiska bränslen. ”Det finns inget rimligare än batterier”, säger Skodachefen.

Efter lanseringen av Skoda Enyaq ska det tjeckiska märket lansera flera nya elbilar. Totalt är tre nya modeller under utveckling och ska lanseras de kommande åren, säger Skodachefen Thomas Schäfer. Samtliga blir mindre än dagens Enyaq.

– Elektrifiering är en tydlig väg framåt för Skoda, inte på grund av tryck från EU utan eftersom vi verkligen tror på det, säger han.

Storsäljaren Skoda Octavia finns i dag med förbränningsmotorer och som laddhybrid, men nästa generation kommer med eldrift. Den ger sig i så fall in i segmentet eldrivna kombibilar som i dagsläget bara består av MG 5 och Porsche Taycan.

”Laddhybrider är ett väldigt dyrt sätt att sänka koldioxidutsläppen”

Den nuvarande generationen av Skoda Octavia kommer inte som helt eldriven. Det gör däremot nästa generation.

Stopp för nya laddhybrider

När det gäller laddhybrider drar dock Skoda i handbromsen. Volkswagen ska utveckla nya laddhybrider med elräckvidd på tio mil, men några nya laddhybrider ska inte utvecklas hos Skoda.

– Laddhybrider är ett väldigt dyrt sätt att sänka koldioxidutsläppen och förbrukningen eftersom det tekniskt sett behövs två system i bilen, säger Thomas Schäfer.

Någon vätgasteknik verkar det heller inte bli. VW-koncernen satsar inte på den typen av teknik, men hos Skoda verkar det inte bli några vätgasbilar av kostnadsskäl. Detsamma gäller syntetiska bränslen, något som Audi och Porsche utvecklar. Enligt Skoda är eldrift betydligt effektivare rent energimässigt.

– Det finns inget rimligare än batterier, säger Skodachefen.

Skoda ska även lansera ett nytt designspråk som kallas Modern Solid. Första exemplet kommer senare i år, lovar märkeschefen Thomas Schäfer.

Trots satsningen på elbilar blir dock förbränningsmotorerna kvar ett tag till. Småbilen Skoda Fabia är ett exempel på en modell som inte elektrifieras med eldrift eller laddhybriddrivlina.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 7 april 2022 McTar skrev: Det kanske var…
  • 6 april 2022 bejje skrev: McTar skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.