Nästa artikel
Premiär för Skoda Enyaq Coupé med längre räckvidd
Nyheter

Premiär för Skoda Enyaq Coupé med längre räckvidd

Publicerad 1 februari 2022
Skoda visar upp en coupéversion av elsuven Enyaq med något längre räckvidd. Dessutom kommer den i en sportig RS-version.

Skoda har flera gånger smygvisat en coupéversion av elsuven Enyaq, och under måndageftermiddagen visades den för första gången upp officiellt.

Största nyheten med Skoda Enyaq Coupé är förstås det sluttande bakpartiet som ger ett helt annat designintryck än ”familjeversionen”. Coupéversionen är fyra millimeter längre och faktiskt sex millimeter högre än vanliga Enyaq.

Även om bagagevolymen på papperet bara minskar med 15 liter, från 585 till 570, rymmer bagaget inte lika skrymmande prylar som i vanliga Enyaq. Å andra sidan blir luftmotståndet lägre och även tjänstevikten sjunker något.

Två batteristorlekar

Skoda Enyaq Coupé kommer precis som vanliga Enyaq med två olika batteripaket, men alla versioner säljs inte i alla länder. Instegsversionen får ett 62 kWh-batteri, bakhjulsdrift och 180 hk. Ett snäpp upp finns 77 kWh-versionen med större batteri. Den går att få med antingen bakhjulsdrift och 204 hk eller fyrhjulsdrift och 265 hk. Snabbladdningseffekten är upp till 135 kW.

Exakta räckviddssiffror finns ännu inte för alla versioner, men längst räckvidd får Skoda Enyaq Coupé iV 80 (med bakhjulsdrift) som ska gå 54,5 mil på en laddning. Det är i så fall 1,7 mil längre än vanliga Enyaq iV 80.

Sportigare RS-version

För första gången väljer också Skoda att applicera RS-märket på en elbil. Skoda Enyaq Coupé RS blir syskonmodell med Volkswagen ID.5 GTX och blir därmed fyrhjulsdriven. Effekten ligger på 299 hk och 0–100 km/tim går på 6,5 sekunder. Räckvidden är 49,7 mil vilket är några kilometer längre än för ID.5 GTX.

Förutom starkare elmotor får RS-versionen bland annat sportchassi, större fälgar, lysande grill, sportstolar och möjlighet att välja lanseringsfärgen Hyper Green.

Leveranserna av Enyaq Coupé iV börjar i augusti. Priserna för Enyaq Coupé iV är inte klara men lär bli något högre än för vanliga Enyaq iV 80 som börjar på 586 000 kr.

RS-versionen har dock fått en prislapp och den ligger på 664 500 kr vilket är nästan 55 000 kr mer än för ID.5 GTX. Lanseringen av Enyaq Coupé iV RS börjar i maj och leveranserna startar efter sommaren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 1 februari 2022 Fast Henrik, det beror ju på…
  • 31 januari 2022 Christer, jag har haft några…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.