Nästa artikel
Skoda Octavia Combi ­­­– rapport från provkörningen
Direktrapport

Skoda Octavia Combi ­­­– rapport från provkörningen

Publicerad 8 maj 2013 (uppdaterad 13 maj 2013)
Nya Skoda Octavia Combi har blivit så stor att den nu utmanar större kombibilar. Vi rapporterar från första provkörningen.

Vi Bilägare testförare Erik Rönnblom befinner sig just nu på alpvägarna kring Kitzbühel i Österrike för en första tur i den nya kombivarianten av Skoda Octavia.

– Octavia som kombi håller ungefär samma yttermått som halvkombin, men jämfört med föregångaren är den nya versionen betydligt större, säger Erik Rönnblom.

­– Nio centimeter längre, fyra och en halv centimeter bredare och hela elva centimeter längre hjulbas. Sedan är ju bagageutrymmet det som är mest väsentligt, där går det in 610 liter under insynsskyddet och det, hävdar Skoda, är störst i klassen.

­­– Men det beror på vilken klass man anser att den tillhör. Den är större än en Golf och så nära en Passat eller en V70 att jag tror att folk kommer att jämföra den med de bilarna.

Behöver man verkligen en större kombi?
– Det beror ju på, jag kan bara säga så här: när jag först körde och sedan satte mig i baksätet så hade jag bra utrymme. Den räcker nog gott och väl för de flesta familjer, men det finns ju alltid en del som vill lasta större prylar.

Vad var första intrycket?
– Om man tittar på hur den ser ut, om man nu ska våga sig på det, så kan jag se lite BMW, jag kan se lite Audi baktill, men jag kan också se lite Volvo fram, på huven och på undre spoilern. Man ser en hel del premiumbilar i linjerna. Jag tycker att man fått till det bra, man har fått till lite premiumkänsla, eller i alla fall nära inpå.

Vad kostar den och när kommer den hit?
– Den har redan börjat säljas och prismässigt så är tillägget för kombin ganska lågt, du får lägga till 4 300 kronor och den billigaste versionen ligger på 184 200 kronor.

Läs en mer omfattande provkörning av Skoda Octavia i Vi Bilägare nummer 8/2013. Tidningen utkommer den 28 maj, men prenumeranter får den redan en vecka tidigare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration på Vi Bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Octavia Combi?

Relaterade bildspel

VALET PRO

 Valet Pro Glass Cleaner innehåller ingen alkohol vilket enligt tillverkaren innebär att den inte avdunstar så fort. Trots det är Valet Pro minst lika snabb att torka som Glosser och att följa instruktionerna, där man ska byta till torr mikrofiberduk för avtorkning/polering hanns aldrig med. Det rengörande effekten går inte att anmärka på men det var markant bökigt att få till en yta som inte var flammig. Och när vi ändå är igång och klagar kan vi lika gärna anmärka på att doften är kemisk och sur.

Artikelnummer 3105
Volym 500 ml
Pris 79 kr
Betyg 2

Plus: Gör rent.

Minus: Svårt att få bort flammigheten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Skoda har fått till designen på den här modellen, kul med en bil som inte har brevinkast till sidorutor bak.
Men som sagt, den tillhör inte Golfklassen längre utom när det gäller priset då.

#2 • Uppdaterat: 2013-05-08 10:26
hultarn

Det tycks som Skoda har behållit den förhatliga lasttröskeln - varför?
Stör mig också på instrumenten, där varvräknaren (varför lika stor som hastighetsmätaren?) skyms bakom ratten då mätarna är så brett isär. Knappar onödigt långt ner framför växelspaken. Inget unikt dessvärre.

I övrigt: en vettig brukskombi utan krusiduller. Nuftig var ordet.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-08 10:26
Hackenbush

Skulle jag köpa en ny bil idag skulle det bli en Octavia kombi helt klart.
Jag tycker den är elegant och som tur är så har de inte fallit för den extrema kilformen som så många andra har idag och som precis som Prestigelös skriver att på Octavian slipper man då de brevinkast till bakrutor som så många bilar har.
Tycker inte att jag ser Volvo i denna men en hel del Audi tittar fram.
184.200 för denna bilen är verkligen prisvärt.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-08 10:30
KaptenOberkommandok

Vad är "snabbfällning av ryggskydd"? Ryggskydd?

#5 • Uppdaterat: 2013-05-08 11:48
S Wonder

Varför "förhatlig" lasttröskel? Jo det beror på att golvet i lastutrymmet är sänkt för att skapa större volym. Platt lastgolv skulle innebära att man tappar denna volym när baksätet är uppfällt, det är en i mitt tycke sämre lösning som dock andra bilfabikanter valt. Om man nödvändigtvis vill ha ett plant lastgolv är det väl bara att hiva in en lastpall eller dyligt.

#6 • Uppdaterat: 2013-05-08 11:51
mcregor (ej verifierad)

Provsatt en "vanlig" Octavia förra helgen. Verkade rätt trevlig ända till dess jag kollade prislappen -över 280.000 kr... Nåja, ViBs Ceed är ju lika dyr i o f s men "nuftig" är knappast Skoda längre när man kommer till det faktiska priset och inte några "från-priser".

#7 • Uppdaterat: 2013-05-08 12:04
Peugeote-Pär

Skulle jag köpa mig en Octavia så skulle det lätt bli halvkombin eftersom den är snyggare på alla sätt... Och när behöver man packa så mycket i bilen så man absolut måste ha en kombi? Typ aldrig!! Nä sedaner och halvkombi bilar är snyggare och kommer nog alltid vara det!

#8 • Uppdaterat: 2013-05-08 12:18
Fredrik Diits Vikström

Kapten:
Felet åtgärdat. Tack för påpekandet.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#9 • Uppdaterat: 2013-05-08 15:59
Raphael

Tröskeln för bagageutrymmet är otidsenligt, där har de franska tillverkarna löst det bättre. Octavian vinner säkert vänner i Sverige även om jag tycker den ser anonym och tråkig ut, som en anonym VAG-produkt som på håll kan vara en Audi eller Volkswagen eller Seat... Säkert ett intressant alternativ till Golf för den som är inne på VAG...

#a • Uppdaterat: 2013-05-08 17:11
CaptainMorgan

Jag är nyfiken på hur komforten är. Föregångaren var en utav dom värsta bilar jag åkt i, när det gäller vägljud. Har dom bättrat sig där?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.