Bild
Nästa artikel
Nyheter

Senaste siffrorna: Chipbristen fortsätter – men biltillverkarna gör rekordvinster

Publicerad 2021-08-02 09:02 (uppdaterad 2021-08-02 12:17)
Färre bilar byggs – men biltillverkarna tjänar pengar ändå.

Bilfabriker i Europa och USA fortsätter dra ned på produktionstakten på grund av bristen på halvledare. Enligt siffror från analysföretaget Auto Forecast Solutions är det nu 5,8 miljoner bilar som inte blivit byggda på grund av detta – och de räknar med att antalet kommer att öka till nästan sju miljoner.

General Motors och Volkswagen är de som drar ned på produktionen mest just nu. I Kina har situationen däremot blivit mer stabil, enligt AFS.

Trots bristen på delar går det bra för bilindustrin. Förra veckan rapporterade Volkswagenkoncernen en rekordstor vinst för det första halvåret, men varnade samtidigt för att chipbristen kommer att bli värre framöver. Även Tesla och Volvo Cars redovisade vinstrekord i sina halvårsrapporter. 

Bilmarknaden i Europa vuxit rejält sedan förra året. I juni såldes knappt 1,27 miljoner bilar på kontinenten enligt data från analysfirman Jato Dynamics – en ökning med 13 procent jämfört med förra året.

I juli meddelade världens största chiptillverkare TSMC att de ökar produktionen av komponenter till bilar, och att situationen för bilindustrin kommer att förbättras redan under årets tredje kvartal.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.