Bild
Nästa artikel
Saab kallas till konkursförhandling

Saab kallas till konkursförhandling

Nyheter

Igår eftermiddag kallade Vänersborgs tingsrätt Saab och fackförbunden till konkursförhandling om 12 dagar.

Att tiden är knapp för Saab är ingen nyhet, men nu har tidspressen att få fram pengar till de anställdas försenade löner blivit konkret. Under gårdagen kallade nämligen Vänersborgs tingsrätt Saab och fackförbunden till konkursförhandlingen. Den kommer att ske om knappt två veckor, måndagen den 26 september.

Konkursförhandlingen kommer dock inte att äga rum om Saab betalar lönerna eller beviljas rekonstruktion innan dess. Enligt uppgifter till TTELA, som är lokaltidningen i Trollhättan, kommer Saabs överklagande av tingsrättens beslut att nå hovrätten under dagen.

Youngman och Pang Da steget närmare
Samtidigt rapporterar TTELA att viss irritation finns bland medlemmarna till fackförbundet Ledarna. Somliga menar att förbundet borde ha avvaktat med konkursansökan och inväntat hovrättens besked. Sveriges Ingenjörer och IF Metall har hittills inte begärt Saab i konkurs.

Saab nåddes trots allt igår eftermiddag av ett något glädjande besked. Planerna för långsiktig finansiering närmade sig en aning sedan Youngman och Pang Das investering godkändes av kinesiska myndigheter på provinsnivå, skriver TT. Än återstår dock lång tid innan det hela kan vara klart. Beslut ska fattas centralt om en dryg månad och dessutom ska två myndigheter till ta beslut efter det.

Diskutera: Hur ser du på Saabs framtid?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#2
2011-09-14 13:14

Jag tycker inte att tingsrätter överhuvudtaget ska ha hand om sådant här.
Ofta är det här sånt som egentligen ligger ovanför tingsrättens beslutsnivå och eftersom tingsrätten består till stor del av lekmän kan det finnas risk för jäv.
Tingsrätter generellt bör inte få handha grövre brott än felparkeringar, fartöverträdelser och småstölder och liknande.
Allt annat bör direkt gå till högre instans där det finns nödvändiga juridiska kunskaper.

#3
2011-09-14 18:05

Vänersborgs tingsrätt mottog på onsdagen ännu en begäran om att Saab ska försättas i konkurs. Tingsrätten har dock valt att inte offentliggöra den sökandes namn.

#4
2011-09-15 09:31

Det är nog bra att inte offentliggöra namnet på den stollen.
Det företaget får inte ett nickel vid en konkurs så man kan ju fundera på varför man inte väntar på en event. rekonstruktion där det ju ändå finns en chans att få något.

#5
2011-09-19 12:00

Men kan det inte vara så, att det är ett större leveransföretag som begär det och som har stort intrese av att köpa delar av Saabs kunkursbo vid en konkurs? Det har ju inte gått att fastställa storleken på de företag som begärt Saab i konkurs. Endast ryktesspridning, då allt verkar så hemlighetsfullt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.