Bild
Nästa artikel
Så kan bilen hackas

Så kan bilen hackas

Nyheter

Två forskare har lyckats hacka sig in i en Subaru Outback och starta motorn. Allt genom att använda en Androidtelefon.

Don Bailey och Matthew Solnik, två forskare vid iSec Partners, har hackat sig in i en Subaru Outback, låst upp den och startat motorn, skriver TG Daily. Detta har de gjort genom att använda en Androidtelefon med en fjärrkontrollsapp som är till för att låsa bilen.

På några timmar lyckades de enligt TG Daily få ut lösenorden som gjorde det möjligt att ta sig in i bilens system. Forskarna är dock förtegna om vilka bilmodeller som kan hackas och hur intrånget genomfördes. I stället vill de vänta på att tillverkarna fått möjligheten att täppa till säkerhetsluckan.

Enligt uppgift har GM, BMW och Mercedes jämförbara säkerhetssystem med tillhörande fjärrkontrollsappar.

Forskarna kallar metoden för ”War texting”, och poängterar att mer och mer elektronik är kopplad till telefonnätet och därmed inte kan skyddas lika lätt som IP-baserad elektronik skyddas av brandväggar.

När det gäller Subaru Outback finns felet inte på den europeiska marknaden.

Diskutera: Litar du på ny teknik?

Kommentarer

#1
2011-08-08 21:22

"en fjärrkontrollsapp som är till för att låsa bilen"

Vad är vitsen med att låsa/öppna den med mobilen, enklare med nyckel???

Och är det inte nyckel för dessa bilar som gäller för att starta den?

#2
2011-08-09 01:37

Vill minnas att jag läste på nåt annat ställe att den var till för att fjärrstarta värmen.

#3
2011-08-09 09:05

Det kanske är på sin plats att klarlägga att detta system inte finns på de bilar som byggs i Japan - avsedda för den europeiska marknaden. Endast bilar byggda i Lafayette-fabriken som säljs på den amerikanska marknaden kan öppnas enligt den beskrivna metoden
Thomas Possling
informationschef
SUBARU Nordic AB

#4
2011-08-09 09:17

Det gamla vanliga Japanska reptricket. Först förnekar man att det är fel på bilen, nästa steg blir att erkänna fel för att sedan gråta en skvätt till allas åtlöje.... Vem ska gråta offentligt Thomas Possling eller någon högre upp från Japan?

#5
2011-08-11 10:48

Med dagens så kallade "teknikutveckling", det har ju till och med uppstått nån slags subjektiv värdemätning vid biltester kallad "tekniknivå", så kan det komma att finnas en tillbehörsmarknad där den noggranne bilägaren kan komplettera sitt fordon med något slags mekaniskt "hänglås", eftersom dagens bildesigners tycks sakna fantasi vad gäller riskbedömning!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.