Bild
Nästa artikel
Här ska viktig information synas

Här ska viktig information synas

Nyheter

Viktig information om säkerhet bör synas högt upp i framrutan, enligt ny forskning från Luleå tekniska universitet.


Informationen i bilen ökar i omfattning. I framtiden är det inte längre bara viktig säkerhetsinformation vi tar del av, utan också diverse distraktioner som musik, telefon, sms, e-post, och Facebook. För att inte äventyra trafiksäkerheten behöver man därför ta förarens behov i beaktande.

– Fler informationskällor kan distrahera och ge fler olyckor, därför är det viktigt att informationen presenteras för föraren så att det inte sker, säger Phillip Tretten, forskare vid Luleå tekniska universitet.

Phillip Tretten har genomfört sin forskning i Sverige, USA och Kina, där han undersökt var föraren vill ha viktig information. Undersökningen har gjorts genom tester av olika lösningar i simulator och i trafiken.

– Alla som deltog i undersökningen från de tre länderna var överens att viktig information om säkerhet ska finnas högt upp i framrutan så nära trafiken som möjligt, säger Phillip Tretten.

Undersökningens deltagande tycker även att nöjesrelaterad information ska visas i mitten av instrumentpanelen och att information som rör bilens drift ska synas bakom ratten.

Diskutera: Var vill du se säkerhetsinformation?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-08-05 16:54

Med en Bobrik placerad ovanpå instrument panelen så kan du information om fordonets hastighet och gällande hastighetsgräns på vägen direkt i blickfånget. Passar i alla bilar.

#2
2011-08-07 16:02

Jag tror att en ny GPS är bättre än Bobrik.
För de pengarna som Bobrik kostar får man en bra GPS med betydligt större användningsområde och det finns de som har uppdateringstjänst under en ganska lång tid,
Och sedan kan man välja mellan att förlänga eller köpa en ny.

#3
2011-08-08 12:28

Saabnisse: En navigator är ett utmärkt hjälpmedel för att hitta till rätt plats och de är väldigt billiga i inköp. Men tillsammans med uppdateringarna av kartorna så blir den ganska dyr.

Mig veterligen finns det heller ingen navigator som använder Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB) fullt ut. Alla som jag pratat med som har både en navigator som visar hastigheten och en Bobrik i bilen säger att navigatorns hastighetsvisning inte går att lita på i samma utsträckning som Bobrik.

Mig veterligen kan ingen navigator hantera sträckor där hastigheten ändras vissa dagar och tidpunkter, som tex vid skolor.

#4
Raymond K
2011-08-08 16:51

Tiden när man satt och tittade ut på naturen och annat när man körde bil är förbi när man bara skall sitta och läsa en massa information hela tiden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.