Bild
Nästa artikel
Distraherad förare vanlig vid olyckor

Distraherad förare vanlig vid olyckor

Nyheter

En amerikansk studie visar att minst en av förarna är distraherad vid mellan 15 och 30 procent av olycksfallen. Att prata i handsfree är inte säkrare än att prata i telefonen.

Amerikanska Governors highway safety assoiciation har genomfört en studie av hur ofta olyckor beror på att förare har kört distraherade.

Resultatet visar att minst en av förarna var distraherad i 15 till 30 procent av olycksfallen. Det kan dessutom röra sig om ännu fler fall, då utredarna inte nödvändigtvis upptäckt eller antecknat bristande koncentration som olycksorsak.

Undersökningen visar föga överraskande att det medför högre risker att skicka sms än att prata i telefon. Dock finns inga bevis som talar för att det är säkrare att tala i handsfree än att hålla telefonen mot örat.

Andra störande moment
Studien visar att två tredjedelar av samtliga förare använt sig av mobiltelefon vid bilkörning och en åttondel av förarna skickat sms.

Utöver mobiltelefonrelaterade distraktioner undersöktes också andra störande aktiviteter som att äta, dricka, läsa, prata med sina passagerare och tänka på annat. Hur stor effekt de hade på olycksrisken kunde dock inte fastställas. Totalt beräknas förare vara distraherade under mellan en fjärdedel och hälften av den tid de kör.

Governors highway safety association kunde inte med säkerhet avgöra om distraherade förare var en direkt eller bidragande orsak till olyckshändelserna.

Diskutera: Hur kan man undvika att vara distraherad vid bilkörning?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-07-18 22:20

Måste småskratta lite.
"hur man undviker att vara distraherad vid bilkörning"?
Säg till bilfabrikanterna att sluta montera in infotainment system, tv-apparater och säg till regeringen att förbjuda all form av telefonhantering under körning.

#2
2011-07-18 22:43

Nja, eller så kan man trots alla distraktioner som tillverkaren av någon anledning tvingar ner i bilen välja att "stänga av" och fokusera på att köra bil...!?

Jag gör några långkörningar varje år och jag hatar dem mer och mer för var år som går..

Att du, dina nära och kära samt några obekanta i trafiken tar sig dit dom ska kräver konstant fokus.
Från dig och alla andra i trafiken.
Och det du kan påverka är DU.

Stäng av telefonen eller sätt den på ljudlöst när du kör och svara sen när du kan och är riktigt närvarnade!

Ska du göra något ordentligt så gör man det en sak i taget.

#3
2011-07-22 21:54

Som jag konstaterade redan i tonåren - varför göra tre saker samtidigt och få ett uselt resultat, när jag kan göra dem en i taget och få ett bra resultat?
Ofta går det ju inte ens just långsammare, eftersom man undviker att göra en serie småfel att rätta till.
Och hur kontroversiell var artikelns slutsats egentligen? Naturligtvis är det ouppmärksamhet (distraktion, alltså) som orsakar de flesta olyckor.

#4
2011-07-23 23:17

Danska FDM har gjort en test som påvisar det, egentligen självklara!
Texten är såklart på Danska men med god vilja är det nog begripligt för de flesta ..
http://www.fdm.dk/motor/se-paa-den-store-skaerm-ikke-den-lille

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.