Bild
Nästa artikel
Nyheter

Sex av tio beroende av bilen

Publicerad 11 juli 2011 (uppdaterad 11 juli 2011)
Över hälften av Sveriges befolkning är helt eller delvis beroende av sin bil. Det visar en ny undersökning om våra bilvanor.

En tredjedel av svenskarna skulle inte kunna klara sig utan bil, visar en studie som branschorganisationen Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund har låtit opinionsinstitutet SKOP genomföra. 1 000 personer har svarat på undersökningen i maj.

Bilberoendet är större om man bor i småhus eller på landsbygden, samt om man är flera personer i hushållet. De största bilpendlarna är de som har barn. I storstäder klarar sig en av fyra utan bil.

– Undersökningen bekräftar bilden av att bilen löser livspusslet för många, inte minst barnfamiljerna, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Gammal svensk bilpark
85 procent av hushållen har minst en bil och en tredjedel har minst två bilar. Hur många bilar man har beror till viss del på hur man bor. Bland dem som äger en bostadsrätt har över hälften minst två bilar, medan de som bor i hyreslägenhet oftast bara har en bil.

Över hälften av svenskarna använder sin bil till längre resor, till exempel semester, varje år. Fyra av tio bilar i landet är över tio år gamla. Av de så kallade EU-15 länderna har bara Finland, Portugal och Grekland äldre bilar.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.