Nästa artikel
Rivian och Ford ska inte längre samarbeta kring elbilar
Nyheter

Rivian och Ford ska inte längre samarbeta kring elbilar

Publicerad 23 november 2021 (uppdaterad 23 november 2021)
Inget plattformsdelande mellan företagen – Ford tror att de har god chans att klara sig själva.

2019 gjorde Ford en investering i nystartade Rivian, med nischen elektriska äventyrsfordon. Tanken då var att Ford skulle låna Rivians ”skateboard”-plattform som grund till en Fordmärkt elfordon. 


Men nu väljer Ford att gå vidare med utvecklingen av sina elbilar utan hjälp från Rivian.   
– När vi jämför läget idag med när vi ursprungligen gjorde investeringen har mycket förändrats. Vi vill investera i Rivian – vi älskar deras framtidsutsikter som företag – men i nuläget kommer vi att utveckla våra egna fordon, säger Fords vd Jim Farley till Automotive News


Ford tror att de kan dubbla sin globala produktionskapacitet av elbilar till 600 000 i slutet av 2023. Planerna i USA är att att bli näst största elbilstillverkare efter Tesla. 


Rivian säger i ett uttalande att det var ett gemensamt beslut att gå skilda vägar i elbilsbyggandet, men att "Ford förblir en allierad i resan mot en elektrisk framtid". 

När Rivian noterades i november 2021 rusade aktien på börsen redan första handelsdagen. Rivian är i nuläget värt 50 procent mer än Ford, samtidigt som Fords investering på 500 miljoner dollar i Rivian har vuxit tiofaldigt. 


Rivian har hittills lanserat den batterieldrivna pickupen R1T, som ska kunna lasta 800 kilo och dra en fem ton tung släpvagn. Räckvidden är enligt amerikansk körcykel runt 50 mil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 23 november 2021 Kanske räcker med att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.