Nästa artikel
Rivian ökar takten – missar precis produktionsmålet
Nyheter

Rivian ökar takten – missar precis produktionsmålet

Publicerad 4 januari 2023
2022 var ett tufft år för elbilstillverkaren – men de lyckades ändå 24-dubbla produktionen.

Den amerikanska elbilstillverkaren Rivian missade precis målet att tillverka 25 000 bilar under 2022. Enligt företagets produktions- och leveranssiffror, som publicerades på tisdagen, rullade 24 337 bilar av produktionsbanden vid fabriken i Illinois under året. Av dessa har 20 332 levererats till sina nya ägare.

Enligt ett internt mail till de anställda från vd:n RJ Scaringe stod vid slutet av året dessutom 714 nästan färdiga bilar och väntade på småsaker som hjulinställning och mjukvaruvalidering. Dessa ingår inte i den officiella produktionssiffran.

2022 var året då produktionen skulle trappas upp för det unga företaget, som byggde sin första bil i september 2021. Den ursprungliga planen var att producera 50 000 bilar under året, men problem med leveranskedjorna och brist på komponenter tvingade Rivian att sänka målsättningen.

Företaget har trots detta mer än 24-dubblat produktionen jämfört med 2021, då de endast producerade omkring tusen bilar.

Den totala produktionssiffran inkluderar pickupmodellen R1T och suven R1S, såväl som de eldrivna leveransfordon de producerar för delägaren Amazon.

Precis som för många andra tillväxtföretag har 2022 varit ett dystert år för Rivians aktie. 83 procent av företagets börsvärde har försvunnit under året. Det är nu värt omkring 15 miljarder dollar, jämfört med långt över 100 miljarder vid börsnoteringen i november 2021.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.