Nästa artikel
Rivian R2 och R3 officiella – här är nya ”äventyrselbilarna”
Nyheter

Rivian R2 och R3 officiella – här är nya ”äventyrselbilarna”

Publicerad 2024-03-07 20:20 (uppdaterad 2024-03-07 21:57)
Rivian vill lyfta försäljningen med nya modellen R2, som konkurrerar i samma klass som Tesla Model Y. Dessutom kommer en ännu mindre och billigare elbil kallad R3.

Amerikanska uppstickaren Rivian som säljer de eldrivna modellerna R1S och R1T kompletterar nu utbudet med en mindre modell.

Nykomlingen heter Rivian R2 och ska kosta från 45 000 dollar i USA. Den ska konkurrera med bland andra Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-e och Fisker Ocean.

Fronten liknar R1-modellerna, men Rivian R2 blir alltså mindre på alla ledder. Den ska dock fortfarande ha en rymlig ”frunk”. Interiören bjuder på en instrumentskärm framför föraren, en bred och liggande pekskärm samt två (!) handskfack.

Rivian R2 har boxig design och får ett särskilt lastsystem för att kunna transportera cyklar. Bilen mäter 4,72 meter på längden - tre centimeter kortare än Tesla Model Y.

Rivian vill vara ett ”äventyrsmärke”, men faktum är att instegsversionen av R2 saknar fyrhjulsdrift – den är bakhjulsdriven. Övriga versioner har dock fyrhjulsdrift och den snabbaste har tre elmotorer. Den klarar 0–60 mph (96 km/tim) på under tre sekunder. 

Räckvidden ska ligga på ”minst 50 mil” enligt den amerikanska körcykeln i alla versioner med det större batteripaketet. Det finns även ett mindre batteripaket som ger ungefär 43 mils räckvidd. Batteripaketet har en ny typ av cylindriska celler och är strukturellt integrerat i karossen.

Det dröjer till 2026 innan Rivian R2 börjar byggas. I nuläget säljs märket inte i Sverige.

Många av uppgifterna om Rivian R2 hade läckt ut innan lanseringseventet på torsdagen, men Rivian visade också upp en överraskning som inte var känd sedan tidigare i form av en ännu mindre instegsmodell kallad R3. Den kommer även i en prestandavariant kallad R3X.

Prislappen blir lägre än för Rivian R2, men hur mycket lägre är oklart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-03-09 11:37 N-iklas skrev: Som vanligt…
  • 2024-03-08 15:24 Som vanligt ser jag detaljer…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.