Nästa artikel
Renault väcker liv i Scenic – blir vätgashybrid
Nyheter

Renault väcker liv i Scenic – blir vätgashybrid

Publicerad 19 maj 2022 (uppdaterad 19 maj 2022)
Det insomnade modellnamnet Scenic väcks till liv med en ny konceptbil från Renault.

Det är flera år sedan Renault Scénic försvann från det svenska utbudet. Familjebussen blev extremt populär under 1990-talet, men biltypen har sedan dess dalat i popularitet.

Men nu tar Renault nya tag och visar upp konceptbilen Scenic Vision. Den har inte så mycket gemensamt rent designmässigt med de högbyggda mpv-bilarna från förr, men behåller ändå namnet.

Renault Scenic Vision ska till 70 procent bestå av återvunnet material. Golvet består till exempel av plastrester och inredningen tillverkas av återvunnet kol. Renault Scenic Vision är 29 centimeter längre än Megane E-Tech Electric och väger 160 kilo mer. Tjänstevikten ska ligga på 1 700 kilo.

En kamera i fronten breddar förarens synfält med 24 procent. Det ska ge bättre sikt och mindre olycksrisk.

Mest intressant är kanske drivlinan. Renault har hittills fokuserat på batterielbilar men det franska märket visade nyligen upp en förbränningsmotor som kan köras på vätgas.

Renault Scenic Vision blir en hybrid mellan batterielbil och vätgasbil. Batteripaketet på 40 kWh är mindre än hos konkurrenterna vilket ska ge lägre energiåtgång, mindre koldioxidutsläpp under tillverkningen, lägre tjänstevikt och snabbare laddtid.

Det finns även en bränslecell på 16 kW som fungerar som räckviddsförlängare, och som laddar upp batteriet under körning. Tekniken är densamma som Renault använder i flera transportbilar. Den totala räckvidden ska ligga på 80 mil.

Tanken med bilen är att kapa koldioxidavtrycket med 75 procent jämfört med nya batterielbilen Megane E-Tech Electric. Det återstår att se om Scenic Vision blir verklighet, och i så fall när.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 20 maj 2022 Artikeln gällde -…
  • 19 maj 2022 Raphael, ska man driva…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.