Nästa artikel
Klart: Renault drar sig ur Ryssland – kostar miljarder
Nyheter

Klart: Renault drar sig ur Ryssland – kostar miljarder

Publicerad 2022-05-16 13:10 (uppdaterad 2022-05-16 13:28)
Renault ska helt dra sig ur den ryska marknaden och säljer bland annat en 68-procentig andel i Avtovaz.

Flera stora bilmärken har pausat eller stoppat verksamheten i Ryssland på grund av kriget i Ukraina. En av de mest utsatta tillverkarna är Renault, som äger 68 procent av Ladatillverkaren Avtovaz.

I april kom uppgifter om att Renault skulle sälja andelen till ryska bilforskningsinstitutet Nami, och nu är affären bekräftad officiellt. Dessutom ska Renaults ryska verksamhet överföras till staden Moskva.

Nami är statligt och står bland annat bakom utvecklandet av Vladimir Putins transportmedel, den bepansrade presidentbilen Aurus Senat.

– I dag har vi tagit det svåra men nödvändiga beslutet, och vi gör ett ansvarsfullt val gentemot våra 45 000 anställda i Ryssland, säger Renaultchefen Luca de Meo i ett uttalande.

Renault har dock möjlighet att köpa tillbaka verksamheten under en sexårsperiod som en del av affären. Beslutet beräknas kosta Renault över 23 miljarder kronor.

Ryska staten har öppnat för att förstatliga utländska företag och beslagta deras tillgångar. Renaults fabrik i Moskva har varit overksam sedan i slutet av mars då verksamheten sattes på paus efter kritikstorm i sociala medier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2022-05-22 09:06 Leif Larsson skrev: …
  • 2022-05-22 08:59 Det är billigt jämfört med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.