Nästa artikel
Renault: Kina ligger före oss på elbilsutveckling
Nyheter

Renault: Kina ligger före oss på elbilsutveckling

Publicerad 2024-03-25 08:55 (uppdaterad 2024-03-25 10:05)
Orättvis konkurrens gör att Kina sprungit ifrån Europa när det gäller elbilar, skriver Renaultchefen Luca de Meo i ett öppet brev. Han efterlyser mer samarbete inom EU.

De stora biltillverkarna i Europa står inför en tuff utmaning när flera kinesiska koncerner nu gett sig in i matchen om bilköparna.

Chefen för Renault, Luca de Meo, har nu skrivit ett öppet brev till politikerna i Europa inför EU-valet där han kräver bättre samarbete för att klara konkurrensen från Kina. Han efterlyser bland annat samarbete när det gäller små och billiga bilar och tillgång på råmaterial, samt olika typer av subventioner och incitament för elbilstillverkare.

Luca de Meo skriver att kinesiska biltillverkare kan konkurrera på orättvisa villkor och att de därför ligger före europeiska tillverkare på prestanda, kostnad, utvecklingstakt och mjukvara.

EU har startat en utredning för att ta reda på hur de statliga subventionerna ser ut för kinesiska SAIC (som äger MG), Geely och BYD. Utredningen ska vara klar senare i år men EU-kommissionen säger sig redan ha hittat bevis på orättvis konkurrens.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (45)

  • 2024-03-27 07:03 Låt mig en gång för alla…
  • 2024-03-27 06:17 Trucker skrev: Man blir…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.