Nästa artikel
Tre kinesiska biltillverkare granskas av EU
Nyheter

Tre kinesiska biltillverkare granskas av EU

Publicerad 14 november 2023 (uppdaterad 2024-03-06 09:06)
Volvo Cars-ägaren Geely och två andra bolag har valts ut till EU-kommissionens granskning av kinesiskt statsstöd till biltillverkare.

Kinesiska biltillverkare har snabbt tagit en del av den europeiska elbilsmarknaden. Men märken som är subventionerade av kinesiska staten kan skapa snedvriden konkurrens, hävdar EU.

– Deras priser hålls konstlat låga genom enorma statliga subventioner. Detta snedvrider vår marknad, har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare sagt.

Tre kinesiska biltillverkare ska granskas av EU-kommissionen, uppger Sveriges Radio. Det är Geely, som är huvudägare i Volvo Cars, samt BYD och SAIC som äger MG. 

Vad granskningen resulterar i återstår att se men en möjlig utgång är strafftullar för att importera bilar från Kina till EU, vilket innebär dyrare bilar för köparna.

”Geely har alltid varit en stark förespråkare för frihandel och följer de regler som gäller för de olika marknader vi agerar på”, skriver Geelys kommunikationschef i Sverige i en kommentar till Ekot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 18 november 2023 Ja ser inte bra ut för VW,…
  • 18 november 2023 MC Nej, jag tänker på VW.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.