Nästa artikel
USA granskar datainsamling i kinesiska bilar
Nyheter

USA granskar datainsamling i kinesiska bilar

Publicerad 2024-03-01 14:06
Nya bilar kan samla in stora mängder data – och vad som händer med alla uppgifter som samlas in är ofta oklart. Det ska nu granskas av amerikanska handelsdepartementet.

Den amerikanska regeringen ska köra igång en utredning för att ta reda på om uppkopplade bilar utgör en nationell säkerhetsrisk. Det handlar främst om bilar tillverkade i Kina.

Nya bilar som är uppkopplade mot nätet och dessutom har kameror och olika typer av sensorer kan samla in enorma mängder data.

– Det kräver inte så mycket fantasi för att lista ut hur en utländsk motståndare som Kina med tillgång till den här typen av information i stor skala kan utgöra en allvarlig risk för den nationella säkerheten och för amerikanska medborgare, säger Gina Raimondo, chef för USA:s handelsdepartement.

Än så länge finns inga restriktioner på den data som samlas in, och när biltillverkarna får frågan om hur datan hanteras brukar de uppge att den är anonymiserad och att alla lagar följs. Den kinesiska ambassaden i Washington har kritiserat USA:s uttalanden och hävdar att det handlar om ”diskriminering”.

EU har nyligen kört igång en utredning av tre kinesiska biltillverkare, men den handlar om stöd från kinesiska staten och inte om datasäkerhet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-03-02 17:14 USA avlyssnade till och med…
  • 2024-03-02 16:29 Sorsorino skrev: Information…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.