Bild
Nästa artikel
Nyheter

Rekordhöga utsläpp – bensinbolagen kräver hårdare regler

Publicerad 27 oktober 2021
I ett öppet brev kräver bland andra bensinbolag och Scania att det blir dyrare för företag som släpper ut. Samtidigt har koldioxidhalten i atmosfären aldrig varit högre.

Flera länder stängde ned helt i början av pandemin. Men trots nedstängningarna har utsläppen av växthusgaser i atmosfären inte minskat.

En ny rapport från FN visar tvärt om att nivåerna av växthusgaser låg på rekordhög nivå under förra året, och trenden fortsätter i år. Med den takten går det inte att nå Parisavtalets mål, enligt Petteri Taalas, chef på FN-organet WMO som publicerat rapporten.

– Det går åt helt fel håll. Vi behöver se över våra transportsystem och vårt sätt att leva, säger han.

66 procent av uppvärmningseffekten kommer från koldioxid och hälften av den koldioxid som släpps ut på grund av mänsklig aktivitet stannar i atmosfären. Flera studier visar att höjningen av koldioxidhalten i atmosfären beror på förbränning av fossila bränslen.

Inför klimatkonferensen har också ledare för fler än hundra nordiska företag, städer och universitet skrivit ett öppet brev där de kräver högre priser för att släppa ut koldioxid.

Direkta subventioner av fossila bränslen ligger i dag på tio gånger högre nivå än intäkterna från att släppa ut koldioxid. Cheferna som skrivit under brevet kräver klara mål för att uppnå netto nollutsläpp och högre priser för bolag som orsakar utsläpp.

Bland företagen som skrivit under finns bland andra bränslebolagen Neste, Preem och St1, energibolagen Vattenfall och Fortum samt Scania, men ingen biltillverkare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (136)

  • 15 december 2021 Inga problem med…
  • 15 december 2021 A.L skrev: … Och dessa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.